Badie zet zegetocht voort in Berghem

arends race 1

Mark Meisner - 13 mei, 2019 FOTO - Mariska Grob

Na in Assen de overwinning op zijn naam te hebben geschreven, wist Levi Badie ook de tweede wedstrijd van de KicXstart Yamaha R125 Cup te domineren. Op de zonovergoten kartbaan van Circuit Park Berghem wist hij zowel de gevestigde orde als de snelle Rookies achter zich te houden en zijn leidende positie in het kampioenschap te versterken. Nick Roelfsema was met een derde plaats de snelste Rookie.

Op zaterdag 11 mei stond een groot deelnemersveld aan de start voor de tweede wedstrijddag van het seizoen op Circuit Park Berghem. Het zag er lang naar uit dat de races op een natte kartbaan zouden worden verreden, maar niets bleek minder waar. Het zou de hele dag weliswaar fris maar droog blijven. Het deelnemersveld was in Berghem weer compleet nadat Noah de Kort en nieuwkomer Nick Roelfsema bij de openingswedstrijd in Assen verstek moesten laten gaan. Ook Ayesh Remmers, die bij een val in de openingswedstrijd zijn sleutelbeen brak, was op tijd hersteld en begon volop gemotiveerd aan de races in Berghem.

Kwalificatie

Roelfsema, weer helemaal hersteld van een handblessure, zette direct de jacht op de ervaren coureurs in tijdens de eerste kwalificatie. Hij wist daarin de derde tijd te noteren achter Badie en Caenen. In de tweede kwalificatie kwam Kevin de Haan langszij en wist ook de jarige Lucas Arends en snelle Rookie Luca de Vries onder de tijd van Roelfsema door te duiken. Badie had als enige een tijd van onder de 57 seconden op de klokken weten te zetten en zou dan ook vanaf polepositie vertrekken met Caenen en De Haan naast hem op de eerste startrij.

Race 1

Kjen Caenen had de beste start en kwam de eerste ronde in leidende positie door maar Badie sloot aan en nam Roelfsema mee in zijn achterwiel. Badie nam al snel de leiding over en wist zich los te rijden van het achtervolgende tweetal. Caenen lukte het niet om Roelfsema van zich af te schudden, die inmiddels ook rondetijden onder de 57 seconden noteerde, maar wist wel zijn inhaalpogingen af te slaan. Caenen kwam dan ook als tweede onder de zwart-wit geblokte vlag door voor Roelfsema. De Haan reed in een eenzame race naar de vierde plaats maar daarachter werd er volop gestreden om de vijfde plaats tussen Colin Broesder, Sven Dijkstra, Koen Ligtenberg, Arends en De Vries. Ligtenberg, die in Assen door een crash een goede klassering verloren zag gaan, overkwam nu in Berghem hetzelfde. Hij kwam ten val en kon weliswaar zijn machine weer aan de praat krijgen maar zou met een ronde achterstand buiten de punten eindigen. Na rondenlang spannende strijd was het uiteindelijk Broesder die als vijfde over de finish kwam voor De Vries, Dijkstra en Arends.

Race 2

Weer was het Caenen die als snelste weg was bij de start. Het duurde niet lang voordat Badie de leidende positie overnam maar dit keer beet Caenen zich vast in zijn landgenoot. Samen reden ze weg bij de rest van het veld. Badie zette in de eindfase nog een tandje bij en reed daarbij nog een paar tienden van zijn beste rondetijd af. Hij zette de snelste ronde van de dag op de klokken met een tijd van 56.2 seconden. Roelfsema had een minder goede start en moest eerst De Haan en Broesder passeren voordat hij op een derde plaats aangekomen de race zonder verdere bedreiging uit kon rijden. Hij stelde daarmee niet alleen de derde plaats in het dagklassement veilig maar was ook de snelste Rookie in Berghem. De Haan zag ook nog Broesder passeren en moest genoegen nemen met een vijfde plaats. De Vries was al eerder in de strijd om de vijfde plaats ten val gekomen en Arends kwam als zesde onder de zwart-wit geblokte vlag door voor Dijkstra en een sterk rijdende Dion Horstmann.

Levi Badie is tevreden. Hij greep de dagzege en verstevigde zijn leidende positie in de tussenstand van het kampioenschap. “Het ging zoals ik wilde maar in de tweede race was het wel wat spannender met Kjen. Hij bleef kort achter me zitten maar ik kon de laatste ronden nog iets versnellen. Toch mooi dat de Belgen zo samen kunnen spannen tegen de Nederlanders”, zegt de snelle zuiderbuur met een knipoog. En ook Caenen is dik tevreden. “De tweede race was ik vastberaden om de aansluiting met Levi te behouden. Ik heb zijn lijnen goed gevolgd en was net even iets feller met het schakelen. De baan in Berghem ligt me ook, ik vind het een leuke baan. Maar ik rijd ook graag op het circuit in Staphorst dus heb nu al zin in de volgende race!”

Koen Ligtenberg zag zijn kansen op een top-5 klassering in de eerste race als sneeuw voor de zon verdwijnen. “In Assen werd ik de tweede race aangetikt en ging ik onderuit terwijl ik zicht had op een goede klassering. Dit keer was het mijn eigen fout: ik kwam aan op de chicane en daar pak ik de achterrem erbij en schakel twee keer terug. Dat deed ik net iets te gretig waardoor mijn achterwiel uitbrak en toen gleed ik onderuit. Maar ik zat er weer goed bij en merk dat ik het niveau aankan, dus volgende keer ga ik er weer helemaal voor!”

Uitslag Berghem 11 mei
1 Levi Badie
2 Kjen Caenen
3 Nick Roelfsema

Snelste Rookie
Nick Roelfsema

Wedstrijdkalender 2019:
10 juni: Staphorst, De Tippe
22/23 juni: Assen, TT Junior Track
13/14 juli: Assen, TT Junior Track
24 augustus: Veldhoven, De Lansard
7 september: Berghem, Circuitpark Berghem
5/6 oktober: Assen, TT Junior Track

Kijk voor de volledige agenda, de tussenstand en al het overige nieuws op www.yamaha-r125-cup.nl