Ivanov kampioen in Finale WK IJsspeedway Heerenveen


Martijn Spliethof - 31 maart, 2019 FOTO - Jasper Iwema (Facebook)

Op de ijsbaan van Thialf was het finaleweekend voor het Wereldkampioenschap IJsspeedway. De Rus Daniil Ivanov haalde de wereldtitel binnen.

Dag 1

Daniil Ivanov was op de eerste dag duidelijk de sterkste, al moest het enkele keren van ver komen vanwege mindere starts. De tweede man was Dmitry Koltakov, hij liet alleen tegen Ivanov twee puntjes liggen. In de finale zagen we dus ook alleen maar Russische deelnemers met Ivanov als eerste op de meet. Koltakov pakte de tweede plek, voor Valeev. Dmitry Khomitsevich crashte in de laatste bocht en werd hierdoor vierde.

Naast de Russische deelnemers kwamen ook de vier Zweedse rijders in de halve finales. Martin Haarahiltunen werd de beste niet Russische deelnemer al was het de veteraan Stefan Svensson die het dichtst bij een finale plek kwam. In zijn halve finale wist de Zweed even de leiding te pakken maar moest zich toch overgeven aan het Russische geweld.

Onze Nederlandse mannen reden een uitstekende wedstrijd waarbij Jasper Iwema zich bijna voor de halve finales wist te plaatsen. Zeven punten wist Iwema te scoren, en werd hiermee 10de. Iwema behaalde overigens evenveel punten als Ove Ledstrom die als achtste de halve finales in mocht. Doordat Ledstrom wel een heat overwinning had werd hij hoger geklasseerd. Jimmy Tuinstra behaalde een puntje minder als Iwema en werd hiermee 11de. Bart Schaap ging met de wildcard van start en reed prima zijn rondes, hij werd 16de. Simon Reitsma mocht als reserve een keer de baan in maar bleef puntloos.

Dag 2

Daniil Ivanov is Wereldkampioen IJsspeedway geworden tijdens het afsluitende WK Finale weekend in Heerenveen. De Russen wisten het tot aan de halve finales spannend te houden in de strijd voor het kampioenschap. Ivanov had nog een puntje nodig, maar won zijn halve finale en haalde hiermee de titel binnen. Dmitry Koltakov is tweede in het kampioenschap geworden, voor Dinar Valeev.

De Nederlandse mannen scoorden flink wat punten. Jasper Iwema wist zich dapper tot aan de halve finales te racen en werd zevende in de dag uitslag. In totaal haalde Iwema bijna meer punten na twee dagen racen in Heerenveen ten opzichte van zijn volledige WK seizoen van vorig jaar. Wildcardrijder Bart Schaap reed zich sterk naar een elfde plek met vijf WK punten. Jimmy Tuinstra begon de wedstrijd prima met drie punten uit drie heats maar noteerde daarna twee keer een crash.

Bron: Baansportfansite.nl