Checkbox 3: Jeffrey Herlings over trainen, twijfels en lekker eten

Jeffrey Herlings won op Imola zijn 32e en 33e WK-race van 2018.

Bas Vis - 15 maart, 2019 FOTO - Jeffrey Herlings won op Imola zijn 32e en 33e WK-race van 2018. (Ray ARcher/Red Bull Content Pool)

Als eerste Nederlandse wereldkampioen MXGP is Jeffrey Herlings nu al een motorsportlegende. Hij heeft discipline, talent en veerkracht. Maar is dat wat hem zo goed maakt? Jeffrey ziet het anders… Dit, en héél veel meer zie in deze aflevering van Checkbox!

“Winnen is denk ik mijn grootste drijfveer. Ik ben gewoon een heel slechte verliezer”, lacht de wereldkampioen. “Ik wil overal de beste in zijn. Of het nu karten, bowlen of poolen is, ik wil winnen. Wat dat betreft denk ik heel zwartwit. Of ik ga ervoor, of ik begin er niet aan.”

Tijdens het seizoen komt Herlings tal van circuits tegen. Per wedstrijd probeert hij zich zo goed mogelijk voor te bereiden. “De GP in Lommel wordt verreden op een diepe zandbaan, terwijl races in Rusland op een heel harde baan zijn. Dan ga ik van te voren trainen op een baan die vergelijkbaar is. Maar dat komt nooit precies overeen.”

Af en toe komen de coureurs wel eens op een circuit waar vraagtekens bij de ondergrond worden gezet, omdat het er bijvoorbeeld te nat is. Maar volgens Herling is daar weinig aan te doen. “Het is vaak zoals het is. Alhoewel enkele jaren geleden in Mexico het circuit zo droog en  stoffig was, dat het niet was te doen. Toen hebben we met zijn allen gezegd dat we niet gaan rijden. Het gaat uiteindelijk om onze veiligheid.”

Twijfels

Ondanks al die overwinningen en wereldtitels kent ook Herlings af en toe twijfels. “Iedereen heeft dat wel eens over het dagelijks leven, liefde, sport en zakenleven. Ik ken ook zenuwen. Ik slaap op een woensdagnacht bijvoorbeeld beter dan de nacht voor een Grand Prix. En na een race lig ik ’s nacht nog altijd de wedstrijd te evalueren. Na al die jaren heb ik nog steeds geen trucje gevonden om te ontspannen.”

Dat ontspannen is voor de Brabander sowieso lastig. Gedurende het seizoen heeft hij vrijwel elk weekend een cross. “Maandag en vrijdag zijn vaak reisdagen. Daar tussendoor probeer ik op hoog niveau te trainen.” Alleen de twee maanden winterstop geven hem wat vrije tijd. “Vroeger dacht ik dat de wereld verging als ik een week niet kon crossen. Dat is tegenwoordig wel anders.”

 

Volg Jeffrey op Facebook en Instagram!

Dit is de derde aflevering van Checkbox, een nieuwe videoserie van de KNMV. De komende tijd kun je veel meer motorvideo’s verwachten over toppers en talenten, maar ook KNMV-vrijwilligers, hulpdiensten en heel veel meer!

Eerdere afleveringen:
Checkbox 2: Lotte van Drunen over motocross, ambities en meer
Checkbox 1: Glenn Coldenhoff over nieuw team en crash