Van der Mark tweede en eerste in WorldSBK Jerez (Spanje)


Martijn Spliethof - 07 juni, 2019 FOTO - Michael van der Mark (Facebook)

Op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto was de Spaanse ronde voor het Wereldkampioenschap Superbike, Supersport en Supersport 300. Michael van der Mark finishte als tweede in  WorldSBK Race 1 en haalde in Race 2 zijn eerste overwinning van 2019 binnen!

Race

WorldSBK Race 1:
Alvaro Bautista is winnaar geworden van de eerste race. De Ducati coureur domineerde de gehele 20 ronden durende race en kwam als eerste over de finish, voor Nederlander Michael van der Mark en regerend wereldkampioen Jonathan Rea.

WorldSBK Race 2:
Michael van der Mark heeft Race 2 gewonnen. Álvaro Bautista crashte vroeg in de wedstrijd terwijl hij aan de leiding lag, waarna Van der Mark na een duel met Jonathan Rea uiteindelijk met overmacht naar de winst wist te rijden. Twee ronden voor het einde werd de rode vlag gezwaaid in de race waarin Rea tweede werd en Toprak Razgatlioglu als derde over de streep kwam.

WorldSSP:
Federico Caricasulo heeft de race gewonnen. Na een hevige strijd wist de Italiaan in de laatste ronde los te breken van de concurrentie en kwam hij als winnaar over de streep, voor teamgenoot Randy Krummenacher en Jules Cluzel. Rob Hartog was de beste Nederlander en scoorde één WK punt op de vijftiende positie, met Jaimie van Sikkelerus op de achttiende plaats en Glenn van Straalen op de twintigste.

WorldSSP 300 Race 1:
Marc Garcia is winnaar geworden van de eerste race van het weekend. De Spanjaard kwam 0,054 seconde eerder over de finish dan de als tweede geëindigde Nederlander Scott Deroue. De Spaanse jongedame Ana Carrasco passeerde op 0,167 seconde van de winnaar als derde de eindstreep. De vanaf de pole vertrokken Steeman moest na een sterk gereden race in de laatste ronde nog veel prijsgeven en kwam als twaalfde over de finish. Meuffels wordt zestiende, Schotman moet genoegen nemen met een negentiende plaats. Dion Otten heeft bij een crash zijn pols gebroken.

WorldSSP 300 Race 2:
Manuel González heeft de tweede race gewonnen. In een spectaculaire strijd tot aan de finishlijn wist de Spanjaard uiteindelijk te winnen op het zuid-Spaanse circuit voor Marc García en Ana Carrasco. Victor Steeman was de beste Nederlander op de vijfde plaats. Jeffrey Buis scoorde twee WK-punten op de veertiende plaats, Scott Deroue eindigde vanaf de laatste plaats op de grid als 23e.

Kwalificaties

WorldSBK:
Jonathan Rea vertrekt zaterdagmiddag tijdens de eerste wedstrijd van de Acerbis Spanish Round vanaf de pole. De Kawasaki rijder noteerde tijdens de kwalificatie een nieuw trackrecord en was het snelst voor Alvaro Bautista en Marco Melandri. Michael van der Mark kwalificeerde zich als zevende.

WorldSSP:
Federico Caricasulo vertrekt zondag vanaf de pole. De Italiaan was zaterdag in een door een groot aantal crashes gekenmerkte Superpole kwalificatie het snelst, voor teamgenoot Randy Krummenacher en de Fransman Lucas Mahias. Rob Hartog was met de negentiende rondetijd de best geklasseerde Nederlander, voor Glenn van Straalen (20) en Jaimie van Sikkelerus die de 24e startplaats voor zich op wist te eisen.

WorldSSP 300:
De pole werd een prooi voor Victor Steeman, gevolgd door Garcia, Hendra Pratama, Gonzalez en Carrasco. Verdoia kwalificeerde zich als zesde voor Bonoli, Pedenau, Meuffels en Hugo de Cancellis. Van de overige Nederlanders plaatsten zich ook Deroue (13), Buis (19), Otten (20) en Schotman (25) ook rechtstreeks voor de twee dit weekend te verrijden hoofdraces. De Bruin kwalificeerde zich als tweeënveertigste en zal later op de dag via de Last Chance race alsnog een poging moeten doen om een startplaats te verwerven in de twee hoofdraces.