Win VIP-kaarten voor de gloednieuwe Tourist Trophy!


Mark Meisner - 21 juni, 2019

Een aantal van de beste Superbike- en Supersportcoureurs uit nationale competities staat tijdens de TT aan de start van een nieuwe raceklasse met een klassieke naam: de Tourist Trophy.

De race start met het zwaaien van de Nederlandse vlag. Wat volgt is een ‘Le Mans’-start. De coureurs rennen naar hun motoren die bij de pitmuur klaarstaan op volgorde van kwalificatie… Het begin van een landenwedstrijd van zestien ronden waarin de Superbikes en Supersport samen rijden.

Een van de coureurs in het Nederlandse team is Europees kampioen Supersport 600 Rob Hartog:

“De TT is een evenement waar je echt bij wil zijn. In 2015 reden we met de Supersport voor het laatst in het bijprogramma. Dus ik ben blij dat we terug zijn met de Tourist Trophy.”

“Ik heb een keer eerder in een gemengd veld gereden. Dat hoeft geen probleem te zijn. Normaal gesproken gaat zo’n 1000 echt sneller rond.  Als je wel even snel bent, dan kan het lastig zijn. Een Superbike remt eerder en heeft een lagere bochtensnelheid. Op een recht stuk is-ie dan weer sneller weg. Maar ik verwacht dat de 1000’s en 600’s vanzelf uit elkaar trekken.”

Zo werkt de Tourist Trophy

Van zowel de Superbikes als Supersport wordt eerst een apart klassement opgemaakt. In beide klassen gaat de winnaar naar huis met 2500 euro, de nummer twee met 1250 euro en de nummer drie met 625 euro.

In beide categorieën krijgen alle coureurs ook punten voor hun uitslag. Wie wint krijgt één punt, wie tweede wordt twee en ga zo maar door. Per land worden de punten van de best geklasseerden opgeteld; het land met de minste punten wint!

Deelnemersveld

De voorlopige deelnemerslijst* bestaat uit zestien rijders, uit vier verschillende landen. Voor Nederland zijn dat naast Hartog, Vasco van der Valk (Supersport), Nigel Walraven (Superbikes) en Pepijn Bijsterbosch (Superbikes).

Een veld van zestien is enerzijds een voorzichtig begin, anderzijds een prima startpunt van een groter plan. FIM Europe kijkt naar mogelijkheden om van het format een Europese competitie te maken.

Hartog: “De Tourist Trophy is een prachtig initiatief. Het is het eerste jaar, dus ik ben benieuwd. Het opzetten zal misschien wat tijd kosten. Ik heb er alvast heel veel zin in. En die ‘Le Mans’-start? Nooit eerder gedaan. Maar als ik het zie, gaat het eigenlijk altijd goed. Dus nu vast ook.”

De vrije trainingen en kwalificaties van de Tourist Trophy worden verreden op vrijdag 28 juni. De race van zestien ronden is zaterdag 29 juni. Het hele tijdschema van de Motul Dutch TT 2019 vind je hier.

Winactie voor KNMV-leden!

Wij geven 2×2 VIP-kaarten weg voor de Tourist Trophy op zaterdag 29 juni! Natúúrlijk geniet je die dag ook van de spannende kwalificaties van de MotoGP, Moto2, Moto3 en race één van de Red Bull MotoGP Rookies Cup.

Stuur een mail naar actie@knmv.nl en vertel waarom die kaarten echt naar jou toe moeten! Zet je naam, KNMV-relatienummer en adres ook meteen in de mail. Des te sneller kunnen ze op de post. Dinsdag 25 juni krijgen de twee winnaars bericht. 

*Voorlopige deelnemerslijst

Rob Hartog Netherlands Suzuki Supersport
Vasco van der Valk Netherlands Yamaha Supersport
Pepijn Bijsterbosch Netherlands BMW Superbike
Nigel Walraven Netherlands Suzuki Superbike
Ian Ancia Belgium BMW Superbike
Sander Claessen Belgium Aprilia Superbike
Didier Mention Belgium BMW Superbike
Wouter Aelterman Belgium Yamaha Supersport
Loris Cresson Belgium Yamaha Supersport
Allan Howard Denmark Yamaha Superbike
Frans Thor Jakobsen Denmark Triumph Supersport
Jan Hedegaard Jensen Denmark Kawasaki Superbike
Steven Tirsgaard Denmark BMW Superbike
Simon Tirsgaard Denmark BMW Superbike
Robert Muresan Romania Yamaha Superbike
Ionel Pascotã Romania Yamaha Supersport

Bekijk ook de afleveringen van Checkbox met Rob Hartog:

Lees ook onze andere artikelen over de TT:

-Bo Bendsneyder jaagt op plek in top tien tijdens TT Assen
-Thuiswedstrijd op onbekend circuit voor Zonta van den Goorbergh
-Broertjes Marquez als favorieten naar TT Assen
Drie generaties naar de TT: ‘We zijn allemaal van iemand anders fan’
-Volg de TT Assen live
-Sneller de TT verlaten met nieuw verkeersplan