Wegenwacht op de motor: ‘Het is mijn droombaan’ (Checkbox 15)

ANWB Wegenwacht op de motor

Bas Vis - 23 juni, 2019 FOTO - ANWB Wegenwacht op de motor

“Passie voor motorrijden, mensen helpen… Er stroomt nu eenmaal geel bloed door mijn aderen.” Jeroen Ammerlaan kan niet anders dan met een lach vertellen over zijn werk bij de ANWB Wegenwacht. Daar hebben ze al ruim zeventig jaar door dat motorrijden niet alleen leuk, maar ook enorm handig is. Checkbox neemt je een dag mee op pad met de Wegenwacht…

Vooroordelen

Als Wegenwacht op de motor loopt (of rijdt, eigenlijk) Jeroen weleens tegen vooroordelen aan. “Kom je aan met de motor bij een klant die met pech staat… Het eerste wat ze zeggen is dan: ‘Komt er nog een bus of gaat u ons helpen?’ Als je het dan goed afrondt dan is dat gewoon geweldig. Dat is de passie van je werk.” Dat goed afronden lukt in maar liefst negentig procent van de gevallen.

Goed uitgerust

De Wegenwacht heeft acht motoren rijden in de regio’s Den Haag, Amsterdam, Den Bosch en Valkenburg. Dit jaar kwam daar een motor in Utrecht bij. Er zijn zeven Suzuki V-Strom DL650’s en in Amsterdam gebruiken ze de volledig elektrische Zero DS 14.4. Juist in de steden en op andere drukke plekken zijn de motoren ideaal omdat ze geen moeite hebben met smalle straten en paaltjes. Bovendien hebben ze ontheffing om over fietspaden te rijden.

Naast veel standaard gereedschap zijn de motoren onder andere uitgerust met een uitleesapparaat voor het vaststellen van storingen, een minicompressor om banden op te pompen, een extra accu voor starthulp en een zware krik. De communicatieapparatuur is speciaal voor op de motor en heeft een waterdicht toetsenbord en scherm.

Pechhulp bij de KNMV

Als lid van de KNMV is pechhulp voor je motor gratis! Die pechhulp is persoonsgebonden, dus ook als je op pad bent met een geleende of gehuurde motor word je gewoon geholpen. Ben je verzekerd bij KNMV Verzekeringen, dat krijg je zelfs pechhulp in heel Europa.

Bekijk ook de vorige afleveringen van Checkbox:

Checkbox 14: Rob Hartog over vriendin, werk en MX als basis voor wegrace
Checkbox 13: Rob Hartog over zijn grote kracht en legendarische naam
Checkbox 12: Etienne Bax over zijn allereerste en langste sponsor en het vaderschap
Checkbox 11: Etienne Bax over wereldtitels en… dakdekken
Checkbox 10: Jannick de Jong: ‘Ik keer terug na mijn dopingschorsing’
Checkbox 9: Jeffrey Herlings: ‘Een prachtig, maar zwaar leven’
Checkbox 8: Glenn Coldenhoff over MxoN 2019: ‘Dit jaar waarmaken!’
Checkbox 7: Bo Bendsneyder over zijn sport en familie
Checkbox 6: Bo Bendsneyder over zijn jeugd en carrière
Checkbox 5: Zonder vrijwilligers geen motorsport

Checkbox 4: Vrijwilligers MAC SEV Lochem zorgen voor topevenement
Checkbox 3: Jeffrey Herlings over trainen, twijfels en lekker eten
Checkbox 2: Lotte van Drunen over motocross, ambities en meer
Checkbox 1: Glenn Coldenhoff over nieuw team en crash