Crash en blessures voor Van der Mark in WorldSBK Misano (Italië)


Martijn Spliethof - 21 juni, 2019 FOTO - Racesport.nl

Michael van der Mark liep vrijdagmiddag bij een mega-crash in de slotfase van de tweede vrije training van de Pata Riviera Di Rimini Round diverse blessures op. De Pata Yamaha WorldSBK Team coureur kwam de rest van het weekend op het Misano World Circuit Marco Simoncelli niet meer in actie. 

Michael van der Mark begon vrijdag sterk aan de vrije trainingen. Van der Mark voerde in de tweede sessie zelfs het veld aan, totdat het in de slotfase flink misging. Hij kwam bij het uitkomen van de laatste bocht voor start en finish met een flinke highsider ten val. De sessie werd meteen stilgelegd middels een rode vlag om de Yamaha coureur medische assistentie te kunnen verlenen.

Bij aankomst in het medical centre was Van der Mark aanspreekbaar, liet weten alles te kunnen bewegen maar veel pijn te hebben in met name zijn pols. Inmiddels is bekend dat er sprake is van twee fracturen in zijn rechterpols (radius en trapezium), twee gebroken ribben (9 en 10 rechts) en dat Van der Mark een hersenschudding heeft overgehouden aan zijn crash.

Races

WorldSBK Race 1:
Jonathan Rea heeft de eerste race van het weekend met overmacht gewonnen, voor Tom Sykes en Álvaro Bautista. De race werd door hevige regen tweemaal onderbroken.

WorldSBK Race 2:
Jonathan Rea heeft race 2 gewonnen. De Noord-Ier wist na een intens duel Toprak Razgatlioglu achter zich te houden, waarbij Leon Haslam ver daarachter voor een Kawasaki 1-2-3 zorgde. Álvaro Bautista crashte in de tweede ronde maar kwam uiteindelijk als veertiende over de streep, Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz werd twaalfde.

WorldSSP:
Randy Krummenacher heeft de race gewonnen. In een felle strijd tot aan de finishlijn wist de Zwitser de wedstrijd te winnen, voor teamgenoot Federico Caricasulo en Lucas Mahias. Rob Hartog werd achttiende, Glenn van Straalen twintigste. Jaimie van Sikkelerus crashte.

WorldSSP 300:
Ana Carrasco heeft de race gewonnen. De verdedigend kampioene reed een sterke slotfase en kon daardoor een aanval van de concurrentie voorkomen. Manuel González werd tweede, Andy Verdoïa derde. Victor Steeman was de beste Nederlander op de vijfde plaats. Scott Deroue eindigde op de zevende positie, Jeffrey Buis scoorde één WK punt met de vijftiende plaats.

Kwalificaties

WorldSBK:
Jonathan Rea was in de Superpole sessie het snelst en heeft daarmee zijn tweede pole position op rij behaald. WorldSBK rookie Sandro Cortese kwalificeerde zich als tweede, met BMW coureur Tom Sykes daarachter op de derde plaats.

WorldSSP:
Lucas Mahias heeft in de Superpole sessie de eerste non-Yamaha pole position behaald sinds Magny-Cours 2017, voor Federico Caricasulo en Randy Krummenacher. Rob Hartog kwalificeerde zich als 18e, Jaimie van Sikkelerus als 19e en Glenn van Straalen als 26e.

WorldSSP 300:
Manuel Gonzalez vertrekt vanaf de pole. De Spanjaard was het snelst tijdens de twee onder wisselvallige omstandigheden verreden Superpole sessies. Victor Steeman is met de vierde plaats de best geklasseerde Nederlander op de startgrid. Buis vertrekt vanaf de tiende plaats, Meuffels vanaf de elfde, Schotman van de dertiende, Deroue vanaf de achttiende. Met een eenendertigste en tweeënveertigste plaats op de gecombineerde lijst wisten Koopmans en De Bruin zich niet rechtstreeks te plaatsen, zij zullen uitkomen in de Last Chance race.