Broertjes Marquez als favorieten naar TT Assen

MarcMarquez

Mark Meisner - 21 juni, 2019 FOTO - Gold & Goose/Red Bull Content Pool

Vier overwinningen en twee tweede plaatsen in slechts zeven wedstrijden tijd. Marc Marquez houdt dit jaar op ongelofelijke wijze huis in de MotoGP. Na zijn zege vorige week tijdens de GP van Catalunya gaat hij als grote favoriet naar de TT Assen. Toch is spanning gegarandeerd op het TT Circuit!

Hoewel de Spanjaard domineert in de MotoGP, is de concurrentie om de Grand Prix-zege groot. In jaren hebben niet zoveel verschillende coureurs en teams gestreden om de winst. Ducati-coureurs Andrea Dovizioso en Danilo Petrucci wisten beiden eenmaal te winnen dit seizoen. Maar ook Alex Rins (Suzuki) pakte al een overwinning.

Daarnaast eindigde Fabio Quartararo van het Petronas Yamaha-team afgelopen weekend voor het eerst dit seizoen op het podium. Het is een beloning voor de rookie, die tot nu toe met twee pole positions vooral in de trainingen imponeerde.

De oude meester Valentino Rossi kent nog niet zo’n sterk seizoen. Zeker na de laatste twee wedstrijden in Mugello en Barcelona, waar hij beide keren uitviel, zal hij zich weer van zijn beste kant willen laten zien. En dat kan op een van zijn favoriete circuits, het TT Circuit in Assen. Twee jaar geleden boekte de Italiaanse publiekslieveling hier zijn laatste overwinning. Gezien de trainingsresultaten in Catalunya, kan hij zich in Assen ook weer vooraan melden.

Op wie moeten we verder letten? Maverick Vinales liet samen met Rossi in Barcelona zien dat het Yamaha-fabrieksteam een motor heeft die om de overwinningen kan strijden. Jack Miller, de TT-winnaar van 2016, strijdt al het hele jaar mee van voren. Tenminste, als hij erop blijft zitten. En het bezoek van Jorge Lorenzo aan de Honda-fabriek enkele weken geleden, lijkt positief te hebben uitgepakt. In Catalunya zagen we hem voor het eerst dit seizoen tijdens een race voorin het rijdersveld opduiken. Tot het moment dat het gruwelijk misging.

Moto2

Waar Marc Marquez de MotoGP domineert, gaat zijn broertje Alex Marquez aan de leiding in het WK Moto2. Tijdens de laatste drie GP’s in Frankrijk, Italië en Catalunya greep hij de overwinning. En ook in Assen is hij opnieuw topfavoriet.

Concurrentie krijgt Marquez vooral uit de hoek van Thomas Luthi en Lorenzo Baldassarri. De 32-jarige Luthi rijdt al het hele seizoen, zoals we  hem kennen, degelijk. Waar mogelijk strijdt hij om de overwinning. Zo won hij in de Verenigde Staten. En is dit niet mogelijk? Dan neemt hij genoegen met een minder goede positie, maar uitvallen doet hij nauwelijks. Dat is direct het probleem van Lorenzo Baldassarri. De Italiaan won drie van de eerste vier GP’s van het seizoen, maar viel dit jaar ook al drie keer uit.

Naast Luthi en Baldassarri moet ook zeker rekening worden gehouden met de Spanjaarden Jorge Navarro en Augusto Fernandez. Navarro stond al vier keer op het podium dit seizoen. Fernandez liet zich in de laatste vier wedstrijden met een vijfde, een vierde en twee derde plekken ook goed van voren zien. Voor het Duitse publiek in Assen zou het leuk zijn als Marcel Schrötter zijn goede start van het seizoen (een derde, vijfde en tweede plaats) een vervolg zou kunnen geven.

En Bo Bendsneyder? De Nederlandse troef in de Moto2 verzamelde tot nu toe vijf WK-punten. Wonderen moeten niet van hem worden verwacht in Assen, maar de updates aan zijn NTS pakten in de training in Barcelona goed uit. Dat geeft moed richting de TT, op een circuit waar hij in het verleden al successen boekte.

Moto3

De Moto3 is dit seizoen een tombola. Na zeven Grand Prixs zijn er exact zeven verschillende winnaars. Aaron Canet, Niccòlo Antonelli, Jaume Masia, Tony Arbolino, Kaito Toba, Marcos Ramirez en John McPhee wisten allen een race te winnen. Van hen is Canet het regelmatigste. Hij reed tot nu toe alle races uit en gaat daardoor ruim aan de leiding in het WK, voor Lorenzo della Porta en Antonelli.

Met Della Porta is direct nog een kanshebber genoemd voor een zege. Maar ook Gabriel Rodrigo, Dennis Foggia, Andrea Migno en Darryn Binder moeten niet worden uitgevlakt. Of komt er nog een konijn uit de hoge hoed?

Een ding is zeker. De Moto3 lijkt weer een enorm spektakel te worden, met een grote kopgroep die om de zege strijdt. Voor de neutrale fan een fantastische vooruitzicht.

Lees ook onze andere artikelen over de TT:

-Win VIP-kaarten voor de gloednieuwe Tourist Trophy!
-Bo Bendsneyder jaagt op plek in top tien tijdens TT Assen
-Thuiswedstrijd op onbekend circuit voor Zonta van den Goorbergh
Drie generaties naar de TT: ‘We zijn allemaal van iemand anders fan’
-Volg de TT Assen live
-Sneller de TT verlaten met nieuw verkeersplan