Bericht uit Den Haag: KNMV bezoekt Kamerlid Dijkstra (VVD)

Remco Dijkstra (VVD) en Patrice Assendelft (KNMV)

Bas Vis - 07 juni, 2019 FOTO - Remco Dijkstra (VVD) en Patrice Assendelft (KNMV)

Op dinsdag 6 juni bezocht KNMV-directeur Patrice Assendelft het Binnenhof in Den Haag. Hij sprak hier met VVD-Kamerlid én motorliefhebber Remco Dijkstra. Naast het bespreken van hun gezamenlijke passie stond verkeersveiligheid hoog op de agenda.

Op 13 juni staat er een debat rondom verkeersveiligheid gepland in de Tweede Kamer. De KNMV wil juist op dit soort momenten de kwetsbare positie van motorrijders onder de aandacht brengen. Het is hierbij van cruciaal belang om in gesprek te blijven met Kamerleden om toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Kamerleden ontfermen zich immers over het toekomstig beleid waarmee motorrijders te maken krijgen. En af en toe kom je in de politiek dan ook nog eens een echte motorrijder tegen als Remco Dijkstra.

Gevaarlijke cable barriers

Dijkstra deelt net als de KNMV de zorg dat cable barriers gevaarlijk kunnen zijn voor motorrijders. In het vorige debat over verkeersveiligheid zei Dijkstra al dat motorrijders die hier tegenaan rijden gevierendeeld kunnen worden. “Dat soort dingen moeten we dus niet meer hebben”, aldus Dijkstra. Een goede eerste stap voor de KNMV is dat waar deze kabels aan vervanging toe zijn, geen nieuwe cable barriers worden geplaatst.

Steun voor KNMV-initiatief

Recent stelde Dijkstra al eens Kamervragen over het KNMV-initiatief om bij wielerkoersen diensten te verlenen door vrijwillige dynamische verkeersregelaars, ook wel bekend als motards. Die kunnen samenwerken met de politie. Echter zit de huidige wetgeving het initiatief nog in de weg. Motards zijn momenteel niet bevoegd om al rijdend op de motor verkeersregels te hanteren. Dijkstra pleit ervoor om serieus naar dit initiatief te kijken om zo de werkdruk voor de politie te verminderen en het groeiende aantal wielerkoersen veilig te laten verlopen.

Betere infrastructuur

Dijkstra wil er samen met de KNMV voor zorgen dat motorrijders niet meer weggepest of in gevaar gebracht worden. Verkeersveiligheid en toegenomen mobiliteit zijn volgens Dijkstra een goede reden voor meer investeringen in infrastructuur. Hier was KNMV-directeur Patrice Assendelft het natuurlijk roerend mee eens.