Bericht uit Den Haag: Automatische rijhulpsystemen hoog op de politieke agenda


KNMV - 19 juni, 2019

Rijhulpsystemen, zoals automatisch remmen, zijn momenteel hét onderwerp van discussie in Den Haag en Brussel. Op 3 juni is er een convenant ondertekend door verkeerspartijen om dit soort rijhulpsystemen, ook wel bekend als advanced driver assistance systems (ADAS), onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Op 6 juni namen de EU transportministers een wetgevend voorstel aan dat een aantal ADAS-systemen verplicht in nieuwe voertuigen.

Waar moet ik aan denken bij ADAS?

Motorrijders delen steeds vaker de weg met auto’s die zijn uitgerust met innovatieve rijtechnieken zoals ADAS. ADAS is een verzamelnaam voor automatische rijhulpsystemen die de bestuurder ondersteunen in het rijgedrag, denk aan cruise control en navigatiesystemen. ADAS kunnen bijdragen aan duurzaamheid en doorstroming op de weg, maar zeker ook verkeersveiligheid. Een belangrijke oorzaak van verkeersongelukken blijft afleiding in het verkeer door het gebruik van telefoons. ADAS kunnen bij een moment van afleiding de bestuurder ondersteunen door in te grijpen bij gevaarlijke verkeerssituaties, bijvoorbeeld wanneer het voertuig van de rijbaan dreigt af te wijken.

Hier moet een onderscheid worden gemaakt tussen ADAS die de bestuurder waarschuwen, zoals bij het herkennen van (motor)fietsen in de dode hoek, vermoeidheidsherkenning en lane departure warning, en ADAS die zelfstandig kunnen ingrijpen, zoals noodremsystemen. ADAS worden beschouwd als voorbodes van zelfrijdende auto’s.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Een kopgroep van organisaties, bestaande uit o.a. de RAI Vereniging, ANWB, BOVAG en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, hebben de ADAS alliantie opgericht. Dit samenwerkingsverband heeft op 3 juni een convenant ondertekend om ADAS een stap verder te brengen en het veilig gebruik van ADAS stimuleren. Het convenant moet leiden tot een groter bewustzijn en gebruik van ADAS door automobilisten door actief op voorlichting te sturen – uit onderzoek blijkt dat automobilisten nog maar weinig gebruik maken van rijhulpsystemen.

Op Europees niveau hebben de ministers van transport een voorstel aangenomen voor aanvullende veiligheidseisen voor nieuwe voertuigen vanaf 2022. Dat betekent concreet dat nieuwe voertuigen vanaf 2022 moeten voldoen aan zo’n dertig nieuwe veiligheidssystemen, zoals rijbaanassistenten, weggebruiker-detectie en geavanceerde remsystemen. Binnen dit voorstel zitten dan ook meerdere ADAS. Naast auto’s is het ook van toepassing op trucks en bussen. Niet iedereen is overigens enthousiast: Europese autofabrikanten pleiten voor uitstel, volgens hen gaat de invoering van dergelijke ADAS te snel.

Wat betekent dit voor de motorrijder?

Verdergaande automatisering van het voertuig heeft het potentieel om de impact van menselijke fouten te reduceren en daarmee verkeersongelukken te voorkomen. Deze maatregelen moeten in het bijzonder ten goede komen van kwetsbare weggebruikers. Goed nieuws voor de motorrijder dus. Echter blijft het van belang de unieke, maar ook kwetsbare positie van de motorrijder te benadrukken. Zo is het belangrijk dat ADAS worden getest in samenwerking met motorrijders voordat ze worden verplicht.