WK Trial in Zelhem deel 1: dit is trial (Checkbox 19)


Bas Vis - 28 juli, 2019

Na veertig jaar was het WK Trial terug in Nederland. Eind juni kwamen Toni Bou en andere wereldtoppers naar Zelhem. “Een groot evenement in een kleine sport”, noemt Dick Bulten van de Zelhemse Auto en Motorclub het. “Maar wel een geweldige sport met een grote groep liefhebbers.” Wat is de aantrekkingskracht van deze motorsport? Checkbox duikt erin.

Trial in het kort: met een lichte, super geveerde motor met zeer veel koppel neem je uitdagende hindernissen. Een voet aan de grond (of erger) levert strafpunten op. Degene met de minste strafpunten wint. Bij een gelijk aantal punten telt de tijd.

Stenen importeren

Bulten: “De hele wereld verbaast zich erover dat wij dit [WK in Zelhem] doen: we zijn een land zonder stenen! De rest van het WK is bij bergen. Wij hadden hier ‘nul’. In 2010 begonnen we stenen te importeren. Nu hebben we zo’n 750 ton uit onder andere Duitsland, België en Denemarken. Alex van den Broek is een kenner en zorgt dat elk steentje op de juiste plek terechtkomt. Dat is millimeterwerk.”

Alex van den Broek is zéker een kenner. Hij heeft elf Nederlandse titels op zak en is zelf oud-deelnemer aan het WK.

Alex: “Trial wordt door heel veel mensen de ‘hogeschool van de motorsport’ genoemd. Als je op alle rare momenten, posities en situaties je balans kunt houden, dan kom je in de top terecht. En je hebt er op alle manieren baat bij met motorrijden.”

Daarom  geeft Alex trainingen in trial: “Natuurlijk willen we dat kinderen er zo vroeg mogelijk mee in contact komen. Maar dat niet alleen. De beginselen zijn universeel bruikbaar voor alle soorten motorrijden. Een enorme toegevoegde waarde. Bovendien is ouder worden in deze sport positief. Je hebt meer ervaring en daar kun je uit putten voor de obstakels. Je moet wel fit zijn, maar door je ervaring kun je van daaruit werken. Daardoor kun je de jeugd die het op fysieke kracht doet heel lang bijbenen.”

Dick en Alex hopen dat de komst van het WK Trial en de wereldtop naar Nederland zorgen voor een boost voor de jeugd in de trialsport. Daar zetten ze zich dan ook keihard voor in!

Bekijk ook de vorige afleveringen van Checkbox: