Van 1pk naar 55pk met Kimberly van der Laan (Checkbox 17)

Kimberly van der Laan

Bas Vis - 14 juli, 2019 FOTO - Kimberly van der Laan

Kimberly van der Laan is een geweldige quadrijdster. Maar de liefde voor sport begon ooit met paarden. In Checkbox vertellen zij en haar vader hoe ze toch op de quad belandde. Ook laat Kimberly zien dat het paardenmeisje van toen er nog altijd is.

Als arts op een intensive care én bij KNMV-wedstrijden ziet Kimberly soms de gevolgen van een crash. Rijdt ze daardoor voorzichtiger? “Dat denk ik wel. Maar misschien niet omdat ik medisch onderlegd ben, ik denk van nature al. Daarom vind ik het juist mooier om wat langere wedstrijden te rijden. Het is natuurlijk een groot verschil of je twintig minuten voluit rijdt of dat je anderhalf uur net een stapje rustiger rijdt. Dan kun je het volhouden en heb je de tijd iets beter zelf na te denken.

Vader Wil van der Laan reed al quads in de jaren tachtig. Toch stimuleerde hij nooit heel erg dat Kimberly en haar zus Savannah het ook gingen doen. “Hij wilde echt dat het vanuit ons kwam, dat we dat zelf zouden willen. Maar hij vond en vindt het prachtig om met z’n allen op pad te gaan. Toen is hij zelf ook gestopt, toen wij zijn gaan rijden.”

Haar vader speelt een enorme rol in de carrière van Kimberly. “Zoiets kun je niet alleen bereiken. Je moet een team om je heen hebben. Hij bouwde ook mijn quad. Ik heb in het begin heel lang op een VLS gereden, het merk dat hij samen met mijn moeder heeft opgebouwd. Later ben ik overgestapt naar Yamaha.”

‘Als quadrijder ben je óók bakkenist’

Wil is trots op wat hij en zijn dochters bereiken in de sport: “Motocross is een zware, intensieve sport. Ik heb mijn steentje eraan bijgedragen door ze te leren te rijden en hun lichaam te verplaatsen. Want je moet als rijder zijnde ook als bakkenist functioneren op zo’n quad.”

“Sommige ouders willen weleens meer in hun kind zien dan wat ze op dat moment aan toe zijn”, vervolgt hij. “Daar zit een gevaar aan, want kinderen moeten dan dingen gaan doen waar ze eigenlijk nog niet aan toe zijn. En dat heb ik altijd geprobeerd te voorkomen.”

Word official!

De KNMV is artsen zoals Kimberly, maar ook alle andere officials enorm dankbaar. Als official ben je onmisbaar voor de motorsport in Nederland. Al die geweldige wedstrijden en evenementen kunnen anders simpelweg niet doorgaan. Bovendien sta je altijd vooraan bij je favoriete sport! Ook official worden; check onze site voor de mogelijkheden!

Volg Kimberly op Instagram of Facebook.

Bekijk ook de vorige afleveringen van Checkbox: