Bericht uit Brussel: motorrijden na de Europese Verkiezingen

Europees Parlement in Brussel

KNMV - 23 juli, 2019 FOTO - Europees Parlement in Brussel

In mei kozen we een nieuw Europees Parlement. In de aanloop naar de Europese verkiezingen riepen de verschillende kandidaten op om vooral te gaan stemmen. Afzwaaiend Europarlementariër Wim van de Camp (CDA) benadrukte nogmaals het belang van de EU voor de motorrijder. Tijd om de balans op te maken.

Wat is met jouw stem gebeurd? Het gemiddelde opkomstpercentage lag zo rond de vijftig procent, een flinke verhoging ten opzichte van 2014. Wat zijn de belangrijkste conclusies? De traditionele partijen, de christendemocraten en de sociaaldemocraten, hebben flink wat zetels ingeleverd. Zij verloren voor het eerst de meerderheid in het Europees Parlement. De liberalen en de groenen kwamen als winnaars uit de bus en zullen hun stempel proberen te drukken op de onderhandelingen voor nieuw beleid.

Hoe zit dat? In het Europees Parlement is een meerderheid noodzakelijk om wetsvoorstellen aan te nemen. Kijkend naar de uitslag zijn er nu ten minste drie partijen nodig voor een meerderheid. De eurosceptische partijen zijn al uitgesloten voor coalitiedeelname. Dat betekent dat de winnaars, de groenen en liberalen, een bepalende rol gaan spelen in de onderhandelingen. Verwacht dus strengere eisen als het gaat om de verduurzaming van transport.

Europese topposities

Het verdelen van de Europese topposities, zoals de voorzitter van de Europese Commissie, bleek een ingewikkeld proces. Daarbij greep Frans Timmermans, een van de voornaamste kandidaten, naast de hoofdprijs. Uiteindelijk is de Duitse Ursula von der Leyen, voormalig Minister van Defensie, door de lidstaten voorgedragen als voorzitter van de Europese Commissie. Zij volgt daarmee Jean-Claude Juncker op. Deze week is haar nominatie bekrachtigd door het Europees Parlement. Von der Leyen is daarmee de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie.

In haar voorlopige programma heeft ze aangegeven de klimaatmaatregelen te willen versnellen en CO2-reductiedoelstellingen te verhogen. De komende tijd stelt zij haar kabinet van eurocommissarissen vast, waarna meer bekend wordt over de beleidsprioriteiten voor motorrijders en verkeersveiligheid.

Nederlandse aanwezigheid Europees Parlement

Het Europees Parlement is onderverdeeld in thematische commissies. De transportcommissie houdt zich bezig met zaken die de motorrijder aangaan. Met zo’n zestig procent nieuwe leden in het Europees Parlement is het van belang dat zij zich bewust zijn van de belangen van motorrijdend Nederland. Gelukkig zijn de Nederlanders goed vertegenwoordigd in de transportcommissie, met o.a. de VVD, CDA, FvD en PvdA. De KNMV zorgt ervoor dat zij hun beloftes nakomen en verkeersveiligheid hoog op de politieke agenda zetten. We houden je op de hoogte!