Jeffrey Herlings geridderd tijdens KNMV Motorsportgala


Bas Vis - 13 januari, 2019 FOTO - Jeffrey Herlings is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Motocrosser Jeffrey Herlings is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Een van de mooiste dingen die mij ooit is gebeurd.”

Tijdens het jaarlijkse Motorsportgala van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) werd uitgebreid stilgestaan bij het waanzinnig succesvolle jaar van de wereldkampioen MXGP 2018. Eerder op de avond, in Schouwburg Amphion in Doetinchem, ontving hij al (voor de derde keer) de Hans de Beaufortbeker; de hoogste onderscheiding binnen de Nederlandse motorsport. Maar dat het daarbij niet ophield, zag Jeffrey niet aankomen.

De Brabander ontving de onderscheiding uit handen van Bruno Bruins, minister van  Sport: “Je bent een groot kampioen en je inspireert andere sporters. Je laat zien dat je als topsporter keihard je best moet doen. Onze koning kon in Assen, toen je wereldkampioen werd, niet komen. Maar hij is op de hoogte van je prestaties. Daarom deze Koninklijke onderscheiding.”

In de aanloop naar de onderscheiding spraken onder andere zijn moeder Alice, zijn monteurs en collega-crosser Glenn Coldenhoff hem toe. Een prachtige avond voor de zichtbaar ontroerde Jeffrey:

“Wat was dit voor een avond… Grandioos. Om deze eer te krijgen, is echt heel speciaal. Ik was helemaal niet voorbereid en wist nergens iets vanaf. Dit is één van de mooiste dingen die mij ooit gebeurd is. Ik heb een grote mond, maar een klein hartje. Ik ben sprakeloos, maar stap met een grote glimlach straks naar buiten. Ik werd geen Sportman van het Jaar, maar dit is zeker net zo mooi.”

Na drie wereldtitels in de MX2, werd Jeffrey afgelopen jaar de eerste Nederlandse wereldkampioen MXGP, de top van de motocross. Daarnaast won hij in de 500cc de Dutch Masters of Motocross en werd hij met Nederland derde tijdens de landenwedstrijd Motocross of Nations in de Verenigde Staten. Het leverde ‘The Bullet’ een nominatie op voor Sportman van het Jaar. En nu dus een Koninklijke onderscheiding.

De jacht op een nieuwe wereldtitel begint voor Jeffrey op 3 maart in Argentinië.

Hans de Beaufortbeker voor Jeffrey Herlings

Na drie wereldtitels in de MX2 (2012, 2012, 2016) zette Jeffrey Herlings in 2018 zijn grootste prestatie tot nu toe neer: wereldkampioen in de MXGP. Hij domineerde het seizoen met overwinningen in 33 van de veertig races in het WK en winst bij alle vier de raceweekenden van de Dutch Masters of Motocross 500cc. Met een eerste én een tweede plaats had Jeffrey een belangrijk aandeel in het brons voor Nederland bij de Motocross of Nations.

Als voorbeeld voor velen en door zijn prestaties en inzet voor de motorsport verdient Jeffrey Herlings dit jaar de Hans de Beaufortbeker.

Jeffrey Herlings reageerde lachend op de prijs: “Ik wil hem nog drie keer winnen, want dan heb ik ‘m vaker dan zijspancrosser Daniël Willemsen. Ik had het wel een beetje verwacht, maar ik vind het prachtig dat de KNMV mij dit weer gunt.”

Baansporttrofee voor William Matthijssen en Sandra Mollema

Tijdens het gala ging de Baansporttrofee naar zijspanduo William Matthijssen en Sandra Mollema. Samen wonnen zij afgelopen drie jaar zowel het Nederlands als het Europees Kampioenschap. Voor Matthijssen staat de teller nu op zes Europese en achttien Nederlandse titels. In 2009 won hij met zijn zus Nathalie Matthijssen al eens de Hans de Beaufortbeker.

William Matthijssen: “Prachtig, we zijn hier heel blij mee. We gaan altijd tot het uiterste. En ook dit jaar is het weer gelukt met het NK én het EK.”

Ben Majoor Trofee voor Kay de Wolf

Kay de Wolf uit Eersel kreeg de Ben Majoor Trofee, voor bijzonder talent onder de 21 jaar. De veertienjarige motocrosser won het Open Nederlands Kampioenschap bij de 85cc Grote Wielen en de Dutch Masters of Motocross 85cc. Ook werd hij tweede in het EK en WK.

Kay leeft voor zijn sport. Hij drinkt geen frisdrank, ligt voor 21.30 uur op bed en heeft maar één doel: wereldkampioen worden in de MXGP.

Vanaf 2019 heeft Kay een contract bij Husqvarna Factory Racing onder leiding van Jacky Martens. Hij stapt over naar de 125cc-klasse.

Motorsporthart voor Hans van den Oever

De ereprijs Motorsporthart is voor mensen die zich op bijzondere wijze voor de sport inzetten. Dit jaar kent het bestuur van de KNMV deze toe aan Hans van den Oever, oprichter van het Dutch Racing Team. Twaalf jaar geleden begon de renstal met als doel het scouten en begeleiden van jong Nederlands wegracetalent.

Het leverde Nederlandse toppers op als Bo Bendsneyder (nu uitkomend in het WK Moto2) en Michael van der Mark (nu WK Superbike).

Hans van den Oever deed dit al die jaren uit liefde voor de sport. Helaas houdt het team op te bestaan. Volgens Hans is het tijd dat een ander het stokje overneemt.

Hans van den Oever was wegens ziekte afwezig. Oud-pupil Michael van der Mark nam de prijs voor hem in ontvangst: “Ik ben hem eeuwig dankbaar.”

Rising Star voor Lotte van Drunen

In Nederland weten we al dat Lotte van Drunen een enorm talent is op de crossmotor. De rest van de motorwereld weet dit nu ook. De elfjarige uit Sliedrecht eindigde op het wereldkampioenschap in Australië als tweede in de eerste race bij de 65cc. Ze werd er vierde in de eindstand. Lotte werd ook nog eens overtuigend kampioen ONK 65cc voor kleine wielen. Ze is een vechter en een voorbeeld voor alle jonge meiden en jongens in de motorsport.

Lotte van Drunen: “Ik vind het geweldig. Deze prijs is een enorme motivatie voor het nieuwe seizoen. Dan stap ik over naar de 65cc grote wielen. Daar heb ik heel veel zin in!”

Foto’s

[slideshow_deploy id=’32436’]

 

Wil je een foto in het groot ontvangen waar je op staat, neem dan even contact met ons op en geef het fotonummer even door.