Bodemprocedure tegen rijverbod dijk bij Lopik


Bas Vis - 01 februari, 2019

De KNMV start samen met de Motorrijders Actie Groep (MAG) een bodemprocedure tegen wegafsluitingen voor motorrijders. De procedure is een laatste strohalm tegen het verbod op de Lekdijk bij Lopik dat binnenkort ingaat.

Vorige maand gaf de rechter de gemeente Lopik gelijk. Die wil dat motoren van maart tot en met oktober niet over een deel van de Lekdijk mogen rijden. Omwonenden zeggen last te hebben van de herrie.

“Wij denken dat het grootste deel van de motorrijders helemaal geen lawaai maakt”, vertelt Arjan Everink (KNMV) vanochtend bij Radio M Utrecht. “Het is gewoon openbare weg. Een heel mooi stuk weg zelfs. We willen daar gewoon leuk overheen kunnen rijden.”

Beluister hier het gehele interview van Arjan Everink met Radio M Utrecht.

Bodemprocedure

De bodemprocedure die we starten gaat niet alleen om het voorkomen van een verbod bij Lopik. Everink: “Het is ook belangrijk dit uit te zoeken voor andere gevallen in Nederland waar gemeentes soortgelijke maatregelen overwegen.”

Bij de bodemprocedure wordt bepaald wat een gemeente aan overlast moet aantonen om een verbod te rechtvaardigen. Duidelijkheid hierover betekent dat gemeenten kunnen worden gecontroleerd en teruggefloten als ze een rijverbod invoeren.

Het rijverbod bij Lopik is per 1 maart van kracht. De bodemprocedure is dan nog lang niet afgerond.