Bericht uit Den Haag: politiek zegt ‘nee’ tegen cable barriers

'Cable barrier' in Zweden (beeld: Google Earth)

Bas Vis - 05 februari, 2019 FOTO - 'Cable barrier' in Zweden (beeld: Google Earth)

Hoe komen we naar nul slachtoffers in het verkeer? Dit is een vraag die politici al jarenlang bezighoudt. Zo ook deze week bij het debat over de nieuwste verkeersveiligheidsplannen. Plannen waar de KNMV aan mee heeft geholpen. Maar betekent dit dat minister Van Nieuwenhuizen zich inzet voor motorvriendelijke wegen?

We weten al dat er veel ongelukken met motorrijders gebeuren op N-wegen. Om precies te weten waar de risico’s liggen, maakt de CROW dit jaar een analyse van de gevaarlijkste plekken én wat er daarmee moet gebeuren. De KNMV is blij met dit onderzoek, maar blijft erop hameren dat er meer gekeken moet worden naar de ervaringen van motorrijders.

Levensgevaarlijk

Ook bij het zoeken naar motorvriendelijke oplossingen is het perspectief van de motorrijder van belang. Een goed voorbeeld hiervan zijn de gevreesde ‘cable barriers’. Deze kabels moeten tegenliggers van elkaar scheiden, maar zijn in de praktijk levensgevaarlijk voor motorrijders. Motorrijder en VVD-Kamerlid Dijkstra zegt dat motorrijders zelfs ‘gevierendeeld’ kunnen worden als ze er tegenaan botsen.

Dat er bij vergelijkbare onderzoeken niet altijd aandacht was voor de motorrijder blijkt wel uit de discussie over ‘cable barriers’. Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft in 2017 dit type rijbaanscheiding zelfs aanbevolen voor smalle N-wegen. Opmerkelijk, aangezien er in een vorige richtlijn een kanttekening stond dat motororganisaties ‘cable barriers’ afwijzen. Ook de KNMV zette zich hiervoor in.

Tegen

Minister Van Nieuwenhuizen keert zich gelukkig duidelijk tegen deze verkeersmaatregel. In het verkeersveiligheiddebat in november vorig jaar noemde ze ‘cable barriers’ al onwenselijk. In het debat op 30 januari 2019 herhaalde ze haar standpunt. Dit is dus de tweede keer dat de minister aangeeft dat ze deze rijbaanscheiding niet gaat toepassen op de rijkswegen en deze afraadt bij lokale overheden. Wij gaan ervoor zorgen dat de minister zich aan haar woord houdt en dat de ‘cable barrier’ niet terugkomt in Nederland.

Zie je onverhoops toch ‘cable barriers’ in jouw omgeving? Stuur een foto!

Lees meer over belangenbehartiging door de KNMV: