KNMV Motocrosskalender 2020: dit moet je weten


KNMV - 19 december, 2019

Hier is-ie dan: de KNMV Motocrosskalender voor 2020! Je vindt ‘m op deze pagina, net als alle andere documenten voor komend seizoen. Hieronder lees je meer over de belangrijkste highlights… 

  • ONK Sidecar & Quad Masters

Er zijn zeven ONK Sidecar Masters en elf ONK Quad Masters wedstrijden in 2020. De opening is vroeg in het jaar op zondag 1 maart en deze zal georganiseerd worden door de HAMC in St. Isidorushoeve, die graag weer een Zijspan en Quad wedstrijden wilden organiseren.

Maar liefst vijf ONK Sidecar Masters wedstrijden staan er gepland voordat op 18 en 19 april de WK Zijspan competitie van start gaat in Oss, genoeg mogelijkheid voor alle WK teams om zich optimaal voor te bereiden middels het ONK voor de start van het WK! Op Hemelvaartsdag staat Rhenen op het programma en de grote finale wordt wederom op de zaterdag van het Zwarte Cross-festival verreden, op 18 juli 2020. De quadrijders komen nog vier keer vaker in actie, in Oss en Lommel als bijprogramma van het WK Zijspan en in Geldermalsen en Varsseveld, alvorens zij ook de grote finale zullen rijden bij de het Zwarte Cross festival op zaterdag 18 juli.

  • ONK Solo Motocross / Geen ‘Open kwalificatie’ op zaterdag 28 maart voor Dutch Masters of Motocross in Harfsen

Ook het ONK Solo Motocross gaat van start op zondag 1 maart, de ONK250cc en ONK500cc rijden dan hun eerste wedstrijd op het circuit ‘De Witte Ruysheuvel’ in Oss. Terug op de kalender dit jaar is MC de Wielewaal met een ONK Motocross wedstrijd in Reusel op 28 juni 2020. Vanwege diverse internationale wedstrijden en het geringe aantal aanvragen van organisatoren voor wedstrijden na de zomerstop zal het gros van de wedstrijden voor de zomerstop georganiseerd worden, de ONK250 en ONK500 hebben daarmee reeds op 21 juni laatste wedstrijd in Lierop. De ONK250cc en ONK500cc-klassen hebben in totaal 10 wedstrijden en het prijzengeld schema van dit jaar zal komend seizoen gehandhaafd blijven.

Besloten is om de ONK wedstrijden voor de eerste Dutch Masters of Motocross in Harfsen te gebruiken als kwalificatie voor deelname in Harfsen. De reden hiervoor is dat inmiddels bekend is geworden dat er in hetzelfde weekend ook andere Internationale competities van start gaan en het aannemelijk is dat er niet dusdanig veel rijders zullen inschrijven en het daarmee overbodig is om op de zaterdag een open kwalificatie te organiseren.

  • Prijzengeldschema’s Dutch Masters of Motocross, ONK Sidecar & Quad Masters en ONK250cc & ONK500cc

De prijzengeldschema’s voor de diverse KNMV competities zijn ook bekend. Voor de Dutch Masters of Motocross en ONK Sidecar & Quad Masters competities zal er komend seizoen niet langer een bonus aan het eind worden uitgekeerd, gekozen is om het prijzengeld per manche te verhogen. Voor het ONK250cc en ONK500cc blijft het schema onveranderd ten opzichte van 2019.

  • ONK Women

Komend seizoen is er een ONK Women klasse binnen de KNMV competitie en om ervoor te zorgen dat ook alle top rijdsters het ONK kunnen rijden is er gekozen om rekening te houden met de WK en EK kalenders. Er staan komend seizoen zes ONK Women-wedstrijden op de kalender en we hopen erop dat zoveel mogelijk vrouwen de competitie zullen gaan rijden. Om rijdsters die niet internationaal actief zijn de mogelijkheid te geven meer dan zes wedstrijden te rijden mogen zij, naast het ONK Women, kosteloos een tweede KNMV motocross Cup-licentie aan te vragen voor de dagen dat het ONK Women niet rijdt.

  • Toevoeging elektrisch aangedreven ONK Jeugdklassen

Met ingang van seizoen 2020 is het mogelijk om met elektrisch aangedreven machines deel te nemen in de ONK Jeugd Motocross klassen (50cc t/m 85cc). De machine dient op alle andere punten te voldoen aan het technisch reglement. Voor deelname in een specifieke jeugdklasse dient een elektrisch aangedreven machine altijd te voldoen aan de wielmaten van de betreffende klassen.

  • Cup Veteranen & Cup 125cc rijden samen

Ook nieuw op de kalender komend seizoen is de Cup Veteranen-klasse. Er is gekozen om de Cup Veteranen op de wedstrijden samen te laten rijden met de Cup 125. Gezien het aantal rijders per klasse kan dit in één groep verreden worden en zo ontstaat meer ruimte in het tijdschema. De Cup Veteranen en Cup 125cc hebben in totaal tien wedstrijden.

  • NK Zijspan en Quadklassen

Het NK Zijspan en NK Quads hebben elk elf wedstrijden op de planning staan, zij trappen het spits af op 15 maart in Lochem. Het NK Zijspan staat wederom ingedeeld op de zaterdagen als bijprogramma van de WK Zijspanwedstrijden in Oss en Lommel en de top vijftien kan zich aanmelden voor deelname aan het ONK Sidecar Masters in Rhenen op 21 mei.

De jeugdklassen Quads en Zijspannen staan met negen wedstrijden op prachtige circuits op de kalender. Dat is er één meer dan afgelopen seizoen. De verwachting is dat de jeugdklassen doorgroeien in aantal deelnemers en daarmee een vaste waarde blijven in de complete KNMV Motocrosskalender.