WK Trial in Zelhem deel 2: jeugd heeft de toekomst (Checkbox 20)

Trial opstapdag zelhem

Marc Te Witt - 04 augustus, 2019

Even terug naar deel 1. Wat is Trial? Met een lichte, super geveerde motor met zeer veel koppel neem je uitdagende hindernissen. Een voet aan de grond (of erger) levert strafpunten op. Degene met de minste strafpunten wint. Bij een gelijk aantal punten telt de tijd. In deze aflevering van Checkbox kijken we verder naar de toekomst van de trialsport.

Alle schoolkinderen uit de buurt van Zelhem zijn tijdens het WK uitgenodigd om met eigen ogen kennis te maken met (elektrisch) trialrijden. De zogenaamde trial-opstapdagen.

Initiatiefnemer André Vos is hier acht jaar geleden mee gestart om de trialsport beter op de kaart te zetten in Nederland. Deze opstapdagen zorgen ervoor dat de jeugd kennismaakt met de motorsport. Vos: “Pure motorbeheersing is toch de basis van elke motorsport, dus het begint met trial.”

“Door de bocht heen kijken, kijken waar je naartoe wilt”, coacht Luc Branten (KNMV gediplomeerd motorsporttrainer) de jonge opstappers toe. “De kinderen moeten plezier hebben, ze moeten er met een leuke manier mee in aanraking komen. Belangrijkste is om de breedtesport zoveel mogelijk te vullen, waar hopelijk wat hopelijk kinderen oplevert die erin doorgroeien.”

Trial is de basis

In een sport als trial draait het om de pure beheersing en handelen op de motor. De kunst is dan ook om het de deelnemers op het WK zo uitdagend mogelijk te maken. Alex van den Broek: “Ik heb zoveel passie voor deze manier van offroad rijden, dat ik het super gaaf vindt om die gasten wat voor te schotelen. Toch heeft Alex de aandacht iets verlegd en rijdt hij regelmatig Enduro en met succes won hij daar al enkele kampioenschappen. In de Enduro kan ik de trialervaring goed combineren. Het is wel een andere manier van motorrijden, maar het heeft ook weer overeenkomsten. Namelijk met je eigen motor tegen de elementen rijden die je onderweg tegenkomt.

Bekijk ook de vorige afleveringen van Checkbox: