Talenten Loris Veneman en Kiyano Veijer Europees kampioen

Loris Veneman

Frank Andringa - 19 augustus, 2019

Het EK Mini Moto Racing op de TT Junior Track in Assen heeft afgelopen weekend twee Nederlandse kampioenen opgeleverd. Loris Veneman won de Europese titel in de NSF100 Cup, terwijl Kiyano Veijer de beste was in de Junior B klasse.

Het was een lastig weekend voor de jonge coureurs. Regen en zon wisselden elkaar af, waardoor de jonge coureurs goed moesten nadenken over het soort banden waarop ze van start gingen.

Veneman oppermachtig

Loris Veneman is het hele seizoen al sterk in het NK NSF100. Onder de rook van het grote TT Circuit liet hij afgelopen weekend zien hoe goed hij is. In de trainingen veroverde hij pole position, waarna hij race 1 met overmacht wist te winnen. Ruim tien seconden achter hem eindigde Jur Wattel als tweede, gevolgd door Rio Olofsen.

In race 2 was Veneman opnieuw de snelste. Dit keer was het Rio Olofsen die als tweede de finish passeerde, voor Wattel. In het gecombineerde klassement eindigde Olofsen daarom als tweede, voor Wattel. Daarmee was het complete podium oranje gekleurd.

Veijer maakt indruk

In de Junior B klasse stond een internationaal gezelschap aan de start. Kiyano Veijer, Jurrien van Crugten en Erik Bruns moesten het opnemen tegen snelle Italianen, Zwitsers en Tsjechen. Veijer kwalificeerde zich knap als tweede, achter Emanuele Campagna. Van Crugten mocht als achtste starten en Bruns als tiende.

De eerste race gaven Veijer en Van Crugten direct hun visitekaartje af. Veijer won met ruim zes seconden voorsprong op nummer twee Johnny Garness. Daarachter finishte Van Crugten als derde. In race 2 grijpt Veijer net naast de winst, die naar de Italiaan Campagna gaat. Maar dit is ruim voldoende voor de Europese titel. Van Crugten moet zich tevreden stellen met plek zeven en eindigt in het algemeen klassement als zesde. Bruns finisht twee keer als tiende en eindigt daarmee ook als tiende over twee races.

TV-reportage Jeugdjournaal

Het Jeugdjournaal was tijdens het EK Mini Moto in Assen aanwezig. Zij maakten deze reportage: