Michael van der Mark twee keer op podium in WorldSBK Assen


Marc Te Witt - 11 april, 2019 FOTO - Michael van der Mark (Facebook)

Het TT Circuit in Assen was dit weekend het decor van het World Superbike Kampioenschap. Met onze landgenoten Michael van der Mark in de koningsklasse en Glenn van Straalen, Rob Hartog, Jaimie van Sikkelerus en wildcardrijder Wayne Tessels in de Supersport. Door sneeuwbuien werd de eerste race op zaterdagmiddag afgelast, beide WorldSBK races zijn op zondag verreden.

Michael van der Mark wist in Assen het publiek op de banken te krijgen door op fantastische wijze zijn eerste twee podiumplaatsen van het seizoen binnen te halen. In Race 1 eindigde de Nederlandse Pata-Yamaha-coureur op de derde plaats, in Race 2 werd Van der Mark na een spectaculaire strijd met Jonathan Rea als tweede afgevlagd!

Naast de Superbike en de Supersport konden de toeschouwers ook genieten van de Supersport 300. Daarin was Nederland helemaal dik vertegenwoordigd met Scott Deroue, Jeffrey Buis, Robert Schotman, Koen Meuffels, Finn de Bruin, Dion Otten en Victor Steeman.

Races

WorldSBK Race 1:
Álvaro Bautista heeft zondagochtend de eerste race gewonnen en daarmee zijn tiende zege op rij behaald. De Spanjaard reed van start tot finish aan de leiding, met Jonathan Rea daarachter, die voor de tiende keer op rij tweede werd. Nederlander Michael van der Mark behaalde zijn eerste podiumfinish van het seizoen en kwam als derde over de streep.

WorldSBK Race 2:
Álvaro Bautista heeft zondagmiddag ook de tweede race gewonnen, waarmee hij nog steeds ongeslagen blijft. Na een aantal duels in de openingsfase bleek de Spanjaard opnieuw te sterk voor de rest van het veld. Michael van der Mark werd na een spectaculair gevecht met Jonathan Rea tweede, waarbij hij de viervoudig wereldkampioen met een verschil van slechts 0,018 seconde achter zich hield.

WorldSSP:
Federico Caricasulo heeft zondagmiddag de spectaculaire race gewonnen. Na een felle strijd met een grote kopgroep sloeg de Italiaan op het juiste moment toe en won hij voor Randy Krummenacher en Thomas Gradinger. Glenn van Straalen was de beste Nederlander op de negende plaats, Rob Hartog eindigde als veertiende, Wayne Tessels als zestiende en Jaimie van Sikkelerus als zeventiende.

WorldSSP 300:
Manuel González heeft zondagmiddag de spectaculaire en chaotische WorldSSP 300 race gewonnen, voor Nederlander Scott Deroue en Jan-Ole Jähnig na een strijd in een grote kopgroep. Victor Steeman werd tiende, Robert Schotman twaalfde en Jeffrey Buis dertiende. Dion Otten ging niet van start, hij brak een pols en twee vingers tijdens de kwalificatie.

Kwalificaties

WorldSBK:
Álvaro Bautista heeft zaterdagochtend in een hectische Superpole sessie opnieuw pole position behaald. De Spanjaard wist zijn snelle ronde op het juiste moment te timen voordat de rode vlag werd gezwaaid. Michael van der Mark noteerde de tweede tijd, Markus Reiterberger kwalificeerde zich als derde.

WorldSSP:
Randy Krummenacher heeft zaterdag in de kwalificatie pole position behaald, voor Federico Caricasulo en Raffaele de Rosa. De Zwitser was al vroeg in de sessie het snelst nadat deze onderbroken werd door een groot oliespoor waarna het bij de herstart begon te sneeuwen. Rob Hartog werd de beste Nederlander met de twaalfde tijd, Glenn van Straalen klokte de dertiende tijd, Jaimie van Sikkelerus de negentiende en Wayne Tessels de twintigste.

WorldSSP 300:
Galang Hendra Pratama heeft zaterdagmiddag in de kwalificatie de pole position behaald, voor Manuel González en Mika Perez. Scott Deroue was de beste Nederlander met de zesde tijd, Jeffrey Buis kwam naar de elfde tijd, Robert Schotman de dertiende, Dion Otten de twintigste, Victor Steeman de 27e en Koen Meuffels de 31e die daardoor deel moet nemen aan de Last Chance Race.