Checkbox 7: Bo Bendsneyder over zijn sport en familie

Bo Bendsneyder (Facebook)

Bas Vis - 12 april, 2019 FOTO - Bo Bendsneyder (Facebook)

“De druk staat er altijd op, zeker op dit niveau.” Moto2-coureur Bo Bendsneyder vertelt je in zijn tweede aflevering van Checkbox hoe hij leeft voor zijn sport. Ook zie je hoe zijn familie en vrienden over hem denken en dat-ie een flink potje kan tennissen.

“Bo is zo sociaal, altijd vriendelijk”, vertelt zijn tante Anja. “Als hij binnenkomt kust hij je en als hij weer vertrekt geeft hij ook altijd een paar zoenen. Ik heb hem nog nooit boos gezien. Maar ik ken ook een andere Bo. Die jongen die altijd fanatiek traint, ook als hij thuis is. Maar hij blijft altijd Bo.”

Een van de grote pluspunten van de Moto2-coureur is volgens zijn vader Steven dat Bo makkelijk conflicten vergeet. “Hij is een ingetogen jongen, maar als het erop aankomt bijt hij wel van zich af. Heb je een discussie of ruzie met hem, dan is hij dat een uur later alweer vergeten.”

‘De druk is altijd hoog’

De nu 20-jarige Bo Bendsnijder kroont zich in 2015 tot kampioen in de Red Bull Rookies klasse. Daarna laat hij zijn uitzonderlijke kwaliteiten enkele seizoenen zien in de Moto3. Een grote stap. “Daar rijden 25 jongens die net zo hard kunnen rijden als jij”, vertelt de coureur. “Het verschil zit in kleine dingen. In materiaal én ervaring. Toen ik in de Moto3 kwam, reed mijn teamgenoot (Brad Binder, red.) al vijf jaar in deze klasse. Het eerste jaar in een nieuwe klasse is misschien een leerjaar. Maar als je niet presteert, dan ben je weg. De druk is altijd hoog.”

Met die druk kan de coureur goed omgaan, vindt zijn vriend Tim van Dijk. “Bo heeft me het meest verrast op de momenten dat hij er als sportmens echt moest staan. Op de momenten dat de druk heel hoog was, dan staat hij er.”

Bendsneyder zelf heeft ook het gevoel dat hij goed met de druk om kan gaan. “Afgelopen seizoen in de Moto2 was een moeilijk jaar. Door een zware blessure heb ik veel gemist aan het eind van het jaar. Mentaal ben ik er wel sterker door geworden.” Om dit jaar nog meer uit het seizoen te halen, is hij samen met de KNMV op zoek gegaan naar een rijderscoach. “Die kan net het verschil maken voor een plek in de top!”

Bewuste topsporter

De Rotterdammer is volgens zijn neef Steven jr. heel bewust met zijn sport bezig. “Bo laat dingen links liggen, wat anderen niet zouden doen. Dat maakt hem een echte topsporter.” Maar Steven jr. ziet ook dat kritiek van buiten soms wel iets doet met zijn neef. “Vooral kritiek van mensen die er weinig verstand van hebben. Ik zeg hem wel dat hij dat los moet proberen te laten, maar dat is natuurlijk lastig. Op dat vlak kan Bo nog wel wat leren.”

Het leven van een topsporter betekent dat Bendsneyder veel met zijn voeding bezig is. “Ik eet gezond, probeer goed op mijn voeding te letten. Voeding heeft nou eenmaal invloed op het hele pakket”, weet de coureur. “Je moet tijdens de race fit zijn, alert op alles! Niet alleen bij start, maar ook als iemand vlak voor je in de fout gaat.”

Dankbaar

Voorlopig kunnen we de komende tijd nog van Bo Bendsneyder blijven genieten in de Moto2. Hij heeft nog een contract tot en met 2020 bij RW Racing. Maar de motorsport blijft altijd vol verrassingen, weet ook vader Steven. Voor je het weet, is een carrière voorbij. “De sport heeft ons veel gebracht. Als het ophoudt, zijn we dankbaar voor wat we hebben gekregen. Bo kan dan ook dan verder met zijn leven.”

 

Kijk ook deel 1 van Checkbox met Bo Bendsneyder over zijn jeugd en vroege carrière!

Volg Bo op Instagram, Facebook en zijn website!

Eerdere afleveringen:
Checkbox 6: Bo Bendsneyder over zijn jeugd en carrière
Checkbox 5: Zonder vrijwilligers geen motorsport

Checkbox 4: Vrijwilligers MAC SEV Lochem zorgen voor topevenement
Checkbox 3: Jeffrey Herlings over trainen, twijfels en lekker eten
Checkbox 2: Lotte van Drunen over motocross, ambities en meer
Checkbox 1: Glenn Coldenhoff over nieuw team en crash