Aantal verkeersdoden op motor daalt

Foto-Regio15

Marc Te Witt - 18 april, 2019 FOTO - Foto-Regio15

Elke verkeersdode is er één teveel, daarom is in het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2019-2021 de ambitie: terug naar nul verkeersdoden. 

De daling van dodelijke motor slachtoffers is een hoopvolle ontwikkeling. Want in 2018 zijn er 42 motorrijders omgekomen bij een verkeersongeval, dit aantal is lager dan in 2017, waar er 51 dodelijke slachtoffers vielen. Dit terwijl motorrijden volgens de laatste cijfers van de CBR examens in steeds populairder is geworden.

CBS

Totale aantal verkeersdoden flink gestegen

Het totale plaatje van aantallen verkeersdoden laat helaas een ander beeld zien. Over alle categorieën zijn er in 2018 678 mensen omgekomen door verkeersongevallen in Nederland. Dat zijn 65 verkeersdoden meer dan het jaar ervoor. Vooral was er een stijging van dodelijke slachtoffers onder de inzittenden van personenauto’s, fietsers en scootmobielers.

Opmerkelijk
In de provincie Noord-Brabant is er een forse stijging van het aantal verkeersdoden. Dat aantal steeg met meer dan 50 procent, van 98 verkeersdoden in 2017 naar 150 in 2018. Een verklaring voor deze toename is er volgens het SWOV (Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) nog niet.

————————————————————————————————————————————————————————————
Definitie verkeersdode

Volgens het CBS is iemand een verkeersdode als de persoon is overleden als gevolg van een plotseling optredende gebeurtenis op de openbare weg. Ook moet die gebeurtenis te maken hebben met het verkeer, en er moet ten minste één rijdend voertuig bij betrokken zijn. Het slachtoffer is binnen dertig dagen na het ongeluk overleden.

Mensen die overlijden op een gedeelte van een treinspoor of trambaan dat geen deel uitmaakt van de openbare weg, worden niet meegeteld als verkeersdode in dit onderzoek van het CBS.
————————————————————————————————————————————————————————————

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek