Spanning stijgt voor ONK Speedway en Gouden Helm Veenoord


Bas Vis - 25 september, 2018 FOTO - Henry van der Steen, ONK Speedway Veenoord 2017 (foto: Jesper Veldhuizen, baansportfansite.nl)

Veenoord is er klaar voor. De rijders ook. De Nederlandse top vecht vrijdag uit wie er met de titels van het ONK Speedway naar huis gaan.

In de A-groep heeft Henry van der Steen de beste papieren. Hij won de ronde in het Belgische Heusen-Zolder. Dit maakt hem automatisch ook de klassementsleider. Dave Meijerink is zijn grootste uitdager. Meijerink werd in België ‘slechts’ vijfde, maar is in bloedvorm. Zo eindigde hij in augustus met een wildcard nog als elfde tussen de wereldtop bij de WK Langbaan in Eenrum.

William Kruit is eerste in de tussenstand van de B-groep. Hij wordt op de voet gevolgd door Jeffrey Sijbesma. De 125cc-klasse kan een Brits feestje worden. Sam McGurk en Luke Harrison komen als nummer één en twee naar Veenoord.

Gouden Helm
De strijd om de Gouden Jopa Helm belooft zaterdag ook een spektakel te worden. Het deelnemersveld is ijzersterk én internationaal. Dankzij de Poolse toptalenten Tomasz Orwat, Marcel Kajzer en Marek Lutowicz bijvoorbeeld. Vitalli Lysak steekt niet onder stoelen of banken dat hij de Gouden Helm met hem mee naar Oekraïne wil nemen.

Zes Nederlanders proberen daar een stokje voor te steken. Anne Spaan, Geert Bruinsma, Lars Zandvliet, Jarno de Vries, Dave Meijerink en Henry van der Steen verschijnen aan de start.

De weersverwachting is gelukkig goed. Vorig jaar kon de Gouden Helm niet doorgaan vanwege hevige regenval.