Nederland wint Sidecarcross, Quads derde in MXoEN Denemarken


Martijn Spliethof - 22 september, 2018 FOTO - Daniel Willemsen (Facebook)

In het Deense Slagelse was de Sidecarcross & Quadcross of European Nations. Bij de zijspannen werd team Nederland (als titelverdediger) vooraf als favoriet gezien. Ondanks tegenslagen tijdens de kwalificatieraces maakten zij dit helemaal waar. Bax/Stupelis, Hermans/Musset en Willemsen/Bax wonnen het landenklassement met overmacht!

Bij de quads zou team Nederland mee kunnen doen voor een podiumplaats. Ook dat is gelukt, Nederland eindigde op de derde plaats, achter USA en Ierland. Er had nog meer ingezeten, maar Mike van Grinsven viel in de laatste race in leidende positie uit door een gebroken ketting.

Race 1

Zijspannen
De eerste zijspanrace is gewonnen door Bax/Stupelis, voor Willemsen/Bax en de Letse combinatie Gorbenko/Goiv.

Quads
Na de eerste race, met Joe Maessen (4) en Ricardo Phoelich (5),  gaat Nederland aan de leiding in het landenklassement.

Race 2

Zijspannen
Hermans/Musset schreven de tweede race op hun naam, Willemsen/Bax eindigden op de zesde plaats. Hiermee is de koppositie van team Nederland in de tussenstand voor het landenklassement versterkt.

Quads
In de tweede race met Joe Maessen (12) en Mike van Grinsven (20) had team Nederland een minder resultaat dan in de eerste race. Met een goede uitslag in de derde en laatste race is een podiumplaats nog steeds mogelijk.

Race 3

Zijspannen
De derde en laatste race werd gewonnen door Hermans/Musset, voor Bax/Stupelis die een knappe inhaalrace reden. Team Nederland won met overmacht het landenklassement, met de hoogst haalbare score (1+2+1+2+1=7 punten)! Frankrijk en Letland eindigden op de tweede en derde plaats.

Quads
Mike van Grinsven leek de Amerikanen Chad Wienen en Thomas Brown in een rechtstreeks duel te verslaan en zo de derde en laatste race te winnen. Helaas moest Van Grinsven in de slotfase de wedstrijd verlaten door een gebroken ketting. Ricardo Phoelich kwam als tiende over de finish. Het landenklassement is gewonnen door team USA, Ierland werd tweede en Nederland eindigde op de derde plaats.

Kwalificaties

Zijspannen
Het Nederlandse team heeft bij de zijspannen een moeilijke dag gekend. Hermans/Musset wisten de heat te winnen, maar Bax/Stupelis en Willemsen/Bax kwamen door tegenslagen niet verder dan de elfde en twaalfde plaats. Willemsen/Bax kwamen bij de start van de heat ten val en liepen hierbij een grote achterstand op. Bax/Stupelis kregen af te rekenen met een door de stenen blokkerende schijf die vast sloeg. Omdat ze de pits niet meer konden halen, moest ze noodgedwongen opgeven. Voor team Nederland zat er niet meer in dan de zevende plaats.

Quads
Mike van Grinsven wist zich als tweede te kwalificeren, Joe Maessen werd derde. Ricardo Phoelich kende een moeilijke heat en kwam niet verder dan de zeventiende plaats. In het landenklassement heeft team Nederland zich als tweede gekwalificeerd, achter team USA.