Verslag: toptalenten trainen met Jeffrey Herlings in Frankrijk

Jeffrey Herlings, Raf Meuwissen en Raivo Dankers.

Bas Vis - 05 oktober, 2018 FOTO - Jeffrey Herlings, Raf Meuwissen en Raivo Dankers.

In het Franse Verdun deed Jeffrey Herlings afgelopen week een deel van zijn voorbereiding op de Motocross of Nations. Dit deed hij niet alleen, maar samen met onze MX-talenten Raivo Dankers en Raf Meuwissen. Een verslag van trainer Barry Forschelen:

Dinsdagochtend vertrokken we naar Verdun in Noord-Frankrijk. Helaas zonder Rick Elzinga; hij herstelt nog van een blessure. Halverwege de middag ontmoetten we Jeffrey op het circuit. We namen het trainingsprogramma door en de jongens konden de baan op. De warming-up duurde iets langer dan de geplande vijftien minuten, want het is een pittige baan. Daar moesten ze even aan wennen. Meteen erna nam Jeffrey lijnen met Raivo en Raf door.

Ondertussen trof Ruben, de monteur van Jeffrey, voorbereidingen voor de komende intervalsessies. De startplaat en starthek lagen klaar om te beginnen…

Jeffrey nam het voortouw, gevolgd door Raivo en Raf. In twee keer een kwartier werd het tempo opgeschroefd en de rondetijden omlaag gebracht. Raivo had wat moeite met de motor: “Die glijdt steeds onder mijn kont vandaan.” Geen wonder, zijn band was er geweest.

Sessie twee had eenzelfde opbouw, waarna er in sessie drie echt werd geknald. Het tempo ging drastisch omhoog, op zoek naar ultieme rondetijden. Jeffrey liet even zien dat hij écht de beste motocrosser ter wereld is, door met gemak steeds seconden van zijn tijd af te krijgen. Raivo en Raf volgden op afstand, maar ook zij gingen steeds sneller.

Tijd om de brillen en helmen schoon te maken en naar het hotel te gaan. Tijdens het diner maakten Jeffrey en Ruben de jongens duidelijk dat maximale toewijding tijdens training essentieel is als je prof wilt worden. Jeffrey: ‘’Als je met de MX2 mee wil komen, moet je minimaal twee keer per dag trainen.’’ Duidelijke taal.

Jeffrey vertelt dat ook voor hem een streng trainingsprogramma en dieet niet altijd even makkelijk zijn. Maar ze zijn wel nodig om wereldkampioen MXGP te worden. Hij kan het weten…

Eenmaal in het hotel sliepen Raf en Raivo rap. De volgende ochtend zaten we rond acht uur aan het ontbijt. Dan door naar de baan, waar de focus op duurtraining zou liggen. Eerst weer een warming up met meteen daarna twee sessies van bijna veertig minuten. De kunst is dan de rondetijden vlak te houden.

Eind van de ochtend zat het erop. Raivo en Raf waren doodmoe, maar voldaan. Een hoop geleerd, niet alleen op de motor, maar vooral ook ernaast. We willen Jeffrey Herlings, maar ook Ruben Tureluren enorm bedanken, voor het meekijken in hun keuken en hun openheid.”