Podium voor TeamNL in Motocross of Nations


Martijn Spliethof - 07 oktober, 2018 FOTO - Niek Kamper

De FIM Motocross of Nations, de afsluitende landenwedstrijd van het MXGP wereldkampioenschap, was in het Amerikaanse Red Bud.

Team Nederland, bestaande uit Jeffrey Herlings (MXGP), Glenn Coldenhoff (Open) en Calvin Vlaanderen (MX2), was één van de favorieten voor de overwinning. Helaas raakte Calvin Vlaanderen in de eerste race geblesseerd (hij kreeg een steen op zijn oog), waardoor hij de finish niet haalde en in de tweede race niet meer van start kon gaan.

Met slechts twee rijders over was het voor TeamNL vrijwel onmogelijk om nog een podiumplaats te behalen. Toch is dat gelukt, door magistrale races van Glenn Coldenhoff (1-1) en Jeffrey Herlings (1-2) werd alsnog een mooie derde plaats in het landenklassement binnengehaald! Daarnaast werden Clenn Coldenhoff en Jeffrey Herlings winnaar van het individuele klassement in de Open en MXGP klassen.

Uitslagen en totaalstanden

Races

Race 1 MXGP-MX2:
De eerste race is gewonnen door Jeffrey Herlings, die na de start even onderuit ging, maar halverwege de wedstrijd de leiding in handen nam en met een ruime voorsprong finishte. Calvin Vlaanderen raakte geblesseerd (steen op zijn oog) en kan in de tweede race niet meer van start gaan.

Race 2 MX2-Open:
De tweede race is gewonnen door een zeer sterk rijdende Glenn Coldenhoff, die na een goede start de koppositie pakte en tijdens de wedstrijd zijn voorsprong geleidelijk uitbouwde tot ruim 16 seconden.

Race 3 Open-MXGP:
Het was opnieuw Glenn Coldenhoff die na een goede start de conncurrentie voor wist te blijven en naar zijn tweede overwinning op rij kon rijden. Alleen Jeffrey Herlings kon bij Coldenhoff in de buurt blijven en maakte de Nederlandse 1-2 compleet.

Kwalificaties

TeamNL heeft op zaterdag de pole position weten te veroveren. Jeffrey Herlings kwam na een val bij de start van de MXGP heat vanaf de laatste plaats terug naar de derde plaats. Calvin Vlaanderen kwam bijzonder slecht weg bij de start in de MX2 klasse maar wist er nog een twaalfde plaats uit te halen. Glenn Coldenhoff won op ijzersterke wijze de Open klasse.