MX-talenten strijden om plek in nationale selectie

Joey Daneel tijdens Scoutingsdag 2018.

Bas Vis - 16 oktober, 2018 FOTO - Joey Daneel

In de brandende zon boven het crosscircuit bij Lelystad strijden een aantal van de beste jonge rijders om een plek in de nationale selectie.

“Toch voel ik niet zo veel druk hoor, het is vooral lekker rijden”, vertelt Joey Daneel (10). Hij maakte net de overstap van de 65cc naar 85cc GW. “Dat is wel even wennen. Zeker hier. Op zand kun je heel ruw crossen. Dit is een harde baan, daar moet je technisch op rijden.”

“Klopt”, zegt Ronald Starink. Hij is een van de KNMV-scouts. Met een stopwatch in de hand houdt hij de tijden zelf in de gaten: “De meesten reden afgelopen weekend nog op het zand tijdens het ONK in Axel. Ik kijk nu of ze de omschakeling kunnen maken naar een harde ondergrond. Dit vraagt om een andere houding op de motor, verder naar voren en schakelen op andere momenten.”

Nieuwe opzet

Door een nieuwe opzet van de scouting kan niet zomaar elke jonge crosser meedoen. Trainers door het hele land maakten een voorselectie. Een kleine dertig coureurs, verdeeld over 65cc, 85cc KW, 85cc GW en 125cc, kregen een uitnodiging.

Voor de meesten van hen is het herfstvakantie. Voor anderen is er vanuit de KNMV een nette brief naar hun school gestuurd. Dus even geen Engels of wiskunde, maar de nationale selectie.

Start heat 85cc KW

Veel talent

Alle talenten rijden een vrije training, een tijdtraining en een heat. Starink: “Motorrijden kunnen ze allemaal. Maar sommigen kunnen wat extra’s. Dat zie je op een dag als deze. Tactisch inzicht bijvoorbeeld. Omgaan met druk, doorzetten, wie wil er écht…”

Doorzetten. Het hoort bij topsport. Vlak nadat we Joey Daneel spraken valt hij tijdens de training in een binnenbocht. Kan gebeuren. Met moeite raapt hij zijn motor op uit de greppel en gaat de baan weer op. Een ronde later pakt hij in dezelfde bocht, gewoon weer dezelfde snelle lijn. Zo herken je de echte bikkels.

KNMV-scout Erwin Robbins: “We hebben een grote hoeveelheid talent in Nederland. Dat is mooi, maar daardoor moeten we vandaag ook moeilijke keuzes maken. Zeker omdat de hele selectie van 2018 meegaat naar 2019. Het aantal beschikbare plekken is beperkt.”

In de loop van volgende week weten we wie de nationale selectie halen.

Houd onze site of Facebook in de gaten voor de video over de scoutingsdag: die is in de maak!