Ambitieuze nieuwe aanpak training sporttalenten


KNMV - 24 mei, 2018 FOTO - Jarno Schurgers

Het was aardig druk, vorige week op Sportcentrum Papendal. Een flinke groep KNMV Gediplomeerde Motorsporttrainers (KGMT) kreeg daar alle ins en outs te horen over het ambitieuze nieuwe traject voor talentontwikkeling van de KNMV. Er komt een groot project met intensieve begeleiding van sporttalenten via Regionale Trainingscentra (RTC’s). Op die locaties moeten motorsporttalenten zich nog beter kunnen klaarstomen om de top te bereiken. “Het idee erachter is om een goede basis te creëren, zoals bijvoorbeeld een nulmeting doen”, legt Barry Veneman uit, hoofd talentontwikkeling bij de KNMV. “Op die manier zie je gemakkelijk de progressie van de talenten en kun je daar ook op selecteren.”

Foto: Shot Up Productions

Volgende stap

De focus ligt momenteel op de motocross, omdat daar al een mooie piramide aanwezig is. Veneman: “Als op de clubtraining blijkt dat een crossertje zich goed ontwikkelt, stroomt hij door naar een RTC. De volgende stap is dan de nationale selectie. De allerbeste talenten vinden een plekje in het centrum voor topsport en onderwijs (CTO) van NOC*NSF: Op dit moment zijn dat Raf Meeuwissen, Raivo Dankers, Rick Elzinga en Brian van der Klij.”

De duidelijke structuur moet zo snel mogelijk zichtbaar zijn, onder meer door de opening van de eerste drie RTC’s. Arkel, Heerde en Deurne krijgen de primeur. In totaal moeten er acht regionale trainingscentra komen. De opbouw van breedte- naar topsport trekt de KNMV door naar andere takken binnen de motorsport, maar dat vergt nog wat meer voorbereiding. “Voor sommige sporten is het wat lastiger, zoals de wegrace. Daar is nog meer geld mee gemoeid en de trainingslocaties zijn beperkter”, aldus Veneman.

Mogelijke versterkingen

Het project leunt ook op het enthousiasme van onder meer de KNMV Gediplomeerde Motorsporttrainers. En gelukkig zit dat wel goed, bleek tijdens de bijeenkomst. Naast een rondleiding op Sportcentrum Papendal keek de grote groep trainers ook naar mogelijke versterkingen op meerdere gebieden. Veneman: “Er is veel kennis aanwezig in de motorsport; die moeten we nu zien te bundelen. Daarnaast kijken we heel nadrukkelijk naar de wensen van de motorsporttrainers zelf. Zodat we samen de beste opleiding kunnen geven aan onze talenten. Dat is ons gezamenlijke doel.”

Meer weten over het KNMV topsportprogramma? Kijk dan zeker eens hier.

Foto: Jarno Schurgers