Zelfbouw: maak je eigen motor! #KNMVCBC


Vincent Burger - 27 maart, 2018

Zelfbouw is hot. Van Caféracers, via Streetfighters tot Ratbikes en choppers, alles wat uit de creatieve pen van iemand komt nádat de fabrikant er z’n stempel op gezet heeft, kan worden geclassificeerd als zelfbouw. Met een forse boost door de retrotrend van de afgelopen jaren en evenementen als de Distinguished Gentleman’s ride als ook de opkomst van het delen op social media en daarmee het bereik van miljoenen toeschouwers, is zelfbouwen echt stevig in de lift gekomen. De beste custombouwers zijn inmiddels ingesleten namen en sommigen daarvan kunnen er aardig goed van rondkomen.

Begin en ontdek je stijl

Maar het hoeft niet noodzakelijk een naam te hebben. Genoeg mensen kunnen het zelf ook en met dank aan social media is de inspiratie overal te vinden. Ook is een bepaalde stijl makkelijk te vinden en vaak een goede basis: wil je een streetfighter, bobber, caféracer, tracker of scrambler, of maak je er nog iets anders van? Er zijn geen regels, dus alles mag en daar komen soms verrassende resultaten uit. Ook budget is niet altijd een regel voor het eindresultaat, als je niet rijk bent moet je soms slim zijn. Handige vrienden zijn een uitkomst, toewijding en doorzettingsvermogen zijn nog waardevoller. En anders is er veel, heel erg veel te koop. Het hoeft ook niet noodzakelijk nieuw te zijn, meestal is de basis al een soort van oud, dus kan de rest ook van alle jaren zijn. Zit je eenmaal in de scene, dan is er een grote saamhorigheid en (ruil)handel zodat je altijd wel aan je materiaal komt.

Is het veilig? Als je een beetje je verstand gebruikt vaak wel. Niet iedereen zet zomaar de zaag in zijn frame, dus dan kom je al een heel eind. Natuurlijk zijn er mensen die dat juist wél doen, maar die weten ook wel precies wat ze doen en laten dat merken. Meestal is custombouw toch een verlengstuk van kennis en vaardigheid, of dat nou in de praktijk is opgedaan of in de collegebanken. Of een combinatie van de twee. Genoeg custombouwers van tegenwoordig zijn ook ooit ergens begonnen en hebben het vak in de praktijk geleerd. En wat de particulieren betreft: meestal duren die projecten wel wat langer, maar dat is meestal alleen omdat hen de tijd ontbreekt om er continu mee bezig te zijn.

Looks custom bike

Natuurlijk gaat het voor een groot deel om uiterlijk. Dus dan kun je ook nog wel eens iets achter een mooi gefabriceerd kapje verstoppen als het zo uitkomt. Het belangrijkste is dat je met je motor bezig bent om er van te maken wat jij voor ogen hebt, datgene wat jij het mooiste vindt. Zelfs als niemand het met je eens is, kan een project geslaagd zijn als je het resultaat behaalt wat je voor ogen had.  Zo eenvoudig kan het zijn!

DOE ZELF MEE! #KNMVCBC

Heb jij een geweldige zelfbouwmotor staan, of ben je die aan het maken? Dan kun jij je opgeven voor de KNMV Custom Bike Contest en strijden om mooie prijzen. Waaronder de hoofdprijs: een volledige urban Rev’it motoroutfit inclusief schoenen, handschoenen en een ARAI jethelm. Zo match jij met jouw motor en ga jij in stijl de weg op.

De inschrijving loopt t/m 29 juni. Daarna volgt direct de stemweek waar iedereen online kan stemmen op de mooiste motor. De top 3 wordt uitgenodigd voor de finale waar een vakjury met daarin onder andere Arjan van den Boom van Ironwood Custom Motorcycles, de top 3 zal beoordelen en de uiteindelijke winnaar kiezen.

Alle deelnemers plaatsen we met foto’s in het deelnemersoverzicht op KNMV.nl/custombikecontest. De leukste verhalen of meest bijzondere ombouw geven we extra exposure.

Schrijf je in via het inschrijfformulier en meld jouw zelfbouwmotor aan voor de #KNMVCBC.

KNMV meets Ironwood Custom Motorcycles

Voor de zelfbouwserie werken we samen met Arjan van den Boom, oprichter  van Ironwood Custom Motorcycles, één van Nederlands bekendste custombouwers. Zijn motoren worden wereldwijd verkocht.

Zijn creativiteit heeft hij gewoon van zichzelf en die betaalt zich inmiddels uit: na eerst een aantal jaar Ironwood naast zijn normale baan te hebben gerund, heeft Arjan uiteindelijk de knop omgezet, zijn baan opgezegd en zich fulltime gericht op de bouw van custom motoren. Deze jongen weet hoe het werkt. Inmiddels weten meer en meer mensen zijn werkplaats te vinden, in binnen en buitenland. Ironwood heeft afgelopen zomer een special mogen bouwen voor Yamaha en TW Steel op basis van een XSR700.

Volg Arjan op Instagram: @arjanvandenboom