WK Zijspancross start in Oss


Bas Prins - 20 maart, 2018 FOTO - Fotograaf: Albert Schreuder

Het gaat spannend worden bij de eerste wedstrijd om het wereldkampioenschap zijspancross in Oss. De Nederlandse combinaties staan op scherp en hebben tijdens de eerste wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap in Lochem laten zien dat ze gebrand zijn om dit jaar iets te laten zien.

Daniel Willemsen en Robbie Bax verrasten in Lochem vriend en vijand. Willemsen kwam hier door een blessure niet volledig fit aan de start maar hebben ondertussen een aantal extra weken gehad om te kunnen herstellen en behoren tot de kanshebbers in Oss. Ditzelfde geldt voor regerend wereldkampioen Etienne Bax. In Lochem zat het hem niet helemaal mee want een probleem bij de start van de eerste manche zorgde ervoor dat hij als laatste aan de wedstrijd moest beginnen. Ook miste Bax het juiste gevoel op de bevroren ondergrond maar dit zal in Oss heel anders zijn. Samen met bakkenist Kaspars Stupelis heeft hij een perfecte winter achter de rug en is klaar om op jacht te gaan naar zijn derde wereldtitel.

Koen Hermans en Nicolas Musset lieten in Lochem zien dat ze al vroeg in het seizoen in vorm zijn. Hermans mocht als derde mee naar het podium en lijkt steeds dichterbij te komen bij de gevestigde orde van Bax en Willemsen. Hermans sloot vorig jaar zijn WK seizoen af met een podiumplaats in Markelo en zal in Oss dolgraag het kampioenschap met een podiumplaats willen beginnen.

Twee combinaties waar ook zeker rekening mee moet worden gehouden is die van Gert van Werven met Jens Mans en Julian Veldman met Siebe van der Putten. Van Werven heeft deze winter veel werk verzet zodat zijn bakkenist Jens Mans klaar is voor het grote werk. Dat hij dit is, lieten ze zien in Lochem. In de tweede manche streden ze lang mee in het gevecht in de top vijf en wisten in de manches negende en zevende te worden. Julian Veldman heeft vorig jaar laten zien dat hij de kwaliteiten heeft om op het podium te komen. Veldman heeft deze winter de overstap gemaakt naar een nieuwe bakkenist en wil dit jaar verder bouwen richting de top. Een goede start in Oss zal daar zeker aan bijdragen en aangezien hij vorig jaar hier zijn eerste ONK manchezege boekte, weten we dat dit circuit op zijn lijf geschreven is.

Niet alleen de Nederlanders zijn er klaar voor maar ook de Belgen met Marvin Vanluchene en Ben van den Bogaart. Arne Dierckens en Luc Rostingt reden in Lochem beresterk en werden vierde in de daguitslag en wat te denken van de combinatie van Davy Sanders met Andres Haller. In Lochem reden ze in de tweede manche aan de leiding en deden lang goed mee in de top vijf. Het moge duidelijk zijn dat deze combinatie een flinke sprong heeft gemaakt en weleens voor een verrassing kan gaan zorgen.

De combinaties van Brown/Millard en Giraud/Mucenieks zijn er klaar voor om het gevecht met de Nederlandse en Belgische combinaties aan te gaan. Brown won beide manches in Lochem terwijl Giraud in de eerste manche een ijzersterke indruk achter liet maar in leidende positie te kampen kreeg met een mechanisch probleem. Gezien hun staat van dienst zullen zij zeker mee gaan doen voor de podiumplaatsen, al heeft Giraud in het verleden toch al verschillende keren laten zien dat het zand rijden niet zijn beste specialiteit is.

Ook bij de quads hebben we een aantal hete hangijzers in het vuur. Thuisrijder Mike van Grinsven uit Heesch wil voor eigen publiek scoren en zal er alles aan doen om de zege naar zich toe te trekken, maar dit zijn er meer waaronder: Joe Maessen, Marc de Vries en Ricardo Phoelich. Van Belgische zijde mogen we mooie dingen verwachten van Davy de Cuyper, Tuur van Hoof en Jan Vlaeymans.

Voor meer informatie over het wereldkampioenschap zijspancross en het Europees Kampioenschap Quads in Oss op 24 en 25 maart kunt u kijken op www.motorcluboss.nl