Onwetendheid bij nieuwe generatie motorrijders over gehoorschade


Marc Te Witt - 27 maart, 2018 FOTO - MTR Fotografie / Kristian Hoekman

Alpine Hearing Protection en KNMV adviseren 24.000 nieuwe motorrijders over de risico’s van windruis

In 2017 hebben ruim 24 duizend mensen hun motorrijbewijs gehaald, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De KNMV en Alpine Hearing Protection juichen deze groei toe, maar willen de nieuwe generatie motorrijders tegelijkertijd behoeden voor gehoorschade. Blootstelling aan het harde geluid van windruis op de motor kan namelijk al binnen 7 minuten permanente schade aanrichten. En daar heerst nog veel onwetendheid over volgens gehoorbeschermingsspecialist Alpine.

Onderschat probleem

Veel motorrijders zijn zich niet bewust van het feit dat windruis op de motor gehoorschade kan veroorzaken. De KNMV uit haar zorgen. Arjan Everink, Hoofd Verkeer en Opleiding bij de KNMV: “Ik denk dat het probleem onderschat wordt. Gehoorschade als gevolg van blootstelling aan windruis op de motor komt vaker voor dan je denkt. Vooral motorrijders die net hun rijbewijs op zak hebben, weten vaak niet dat het verstandig is motoroordoppen te dragen tijdens het rijden. Zij staan hier pas bij stil als ze last krijgen van hun gehoor. Maar wanneer je een piep in je oren hebt of minder goed gaat horen, is de schade al aangericht.”

Veilig motorklimaat als speerpunt

Eén van de speerpunten van de KNMV is het creëren en stimuleren van een veilig motorklimaat in Nederland. Het beschermen van je gehoor is daarom een vast agendapunt van de belangenvereniging voor motorrijders. Meer bekendheid over de risico’s is een eerste stap naar bewustwording. Arjan Everink kan dit beamen: “Voorlichting over gehoorschade zou een vast onderdeel moeten zijn van het adviserende pakket wat je tijdens je motorrijlessen ontvangt. Op dit moment wordt hier in mijn beleving nog te weinig aandacht aan besteed. En dat terwijl de boodschap zo simpel is. Draag oordopjes en geniet nog veel langer van je gehoor en motorritten.”

Gehoorbescherming voor de motor

Alpine Hearing Protection voorziet jaarlijks duizenden motorrijders van gehoorbescherming. Peter de Roode, Managing Director Alpine bij Hearing Protection: “De afgelopen jaren hebben we al flinke stappen gezet op het gebied van gehoorbescherming voor motorrijders. Toch zien we dat nog veel mensen denken dat zij met een motorhelm al voldoende beschermd zijn. Helaas loop je ook met een helm kans op een permanente piep in je oren. En dat is ongelofelijk zonde, want je geniet evenveel al dan niet meer van je motorrit met oordoppen in.” Alpine MotoSafe oordoppen dempen met de speciale akoestische filters alleen de schadelijke hoge tonen. En dat is op de motor geen overbodige luxe, want windruis produceert veel lawaai. Om een beeld te schetsen: met een snelheid van 120 km/u loop je al binnen 7 minuten kans op gehoorschade. Vaak merk je pas na verloop van tijd de schade of de blijvende piep op. “En dan ben je te laat. Gehoorschade is namelijk niet te genezen, maar gelukkig wel te voorkomen met oordoppen. Met name universele oordoppen zijn zeer betaalbaar. Ze voorkomen niet alleen oorsuizen, maar je kunt je ook beter concentreren op de weg en je raakt minder snel vermoeid. Het heeft alleen maar voordelen, er zijn echt geen redenen om zonder gehoorbescherming op de motor te stappen”, aldus de Roode.

Ga voor meer informatie naar: www.alpine.nl/motor-oordopjes