Bo Bendsneyder op jacht naar eerste punt


KNMV - 27 juni, 2018 FOTO - Tech 3 Racing

In motorracen is niets zeker en daar kan ook Bo Bendsneyder over meepraten. Waar de Rotterdamse tiener tijdens twee Moto3-seizoenen totaal geen moeite had om in de punten te rijden (143 in totaal), blijkt dat in de Moto2 toch net even wat anders te lopen.

De Nederlandse motorsportfans vestigen al enkele seizoenen alle hoop in de Grand Prix wegrace op Bo Bendsneyder. En terecht, want zo juichten we tijdens de TT van 2015 om zijn dubbele zege in de Red Bull Rookies Cup en zagen hem een jaar later strijden in de enorme Moto3-kopgroep, waar hij uiteindelijk een negende plek pakte. Afgelopen seizoen was het wederom raak, Bendsneyder zorgde voor luid gejoel op de tribunes door een sterk optreden en even mocht het thuispubliek zelfs hopen op een Nederlander op het eigen podium, iets dat sinds 1994 niet meer gebeurde (Loek Bodelier in 125 cc).

Foto: Tech 3 Racing

Kleine verschillen

Dit jaar staat er alleen een andere TT-missie op Bendsneyder te wachten, namelijk het in de wacht slepen van zijn eerste WK-punt in de Moto2. En dat blijkt niet zo gemakkelijk te zijn, want tot nu toe slaagde het 19-jarige talent er nog niet in om de Mistral 610 van het Franse Tech3 naar de top-vijftien te brengen. Twee keer was hij wel heel dichtbij, met een zestiende plek op Jerez en Le Mans. Hoopvolle uitslagen die in combinatie met de uitstekende prestaties van afgelopen jaren stiekem doen hopen dat hij in Assen het volgende stapje zet. Een lastige opdracht door de uiterst kleine verschillen in de Moto2, maar het thuispubliek staat uiteraard als een ’twaalfde man’ achter de Rotterdammer. Eens kijken wat dat oplevert.

Finish zien

Evenals vorig jaar wordt Bendsneyder eenmalig bijgestaan door een tweede Nederlandse coureur. Wederom komt Ryan van de Lagemaat aan de start van de Moto3 en hoopt dit jaar langer van de wedstrijd te kunnen genieten. Tijdens zijn eerste wildcard-optreden was het na twee rondes al voorbij. De finish zien is dan ook het voornaamste doel voor de coureur uit Culemborg. Met de ervaringen van 2017 en zijn vaste deelname in het FIM Junior World Championship wil de 18-jarige  Van de Lagemaat zich ditmaal nog beter mengen met de vaste coureurs in het WK Moto3.

Wie eist zege op?

Naast het aanmoedigen van de twee Nederlandse troeven kijken de fans op de tribunes en taluds vooral uit naar het ultieme gevecht van de dag, de MotoGP. Vooraf is nauwelijks een voorspelling te maken wie op het TT Circuit met de zege aan de haal gaat. Trekt Jorge Lorenzo zijn ‘winning spirit’ op Ducati door, laat Marc Marquez weer zien dat hij de onbetwiste leider in de tussenstand is of zorgt Valentino Rossi wederom voor een regelrechte stunt door de overwinning op te eisen? Duidelijk is dat de achtste MotoGP-race van het jaar enorm spannend gaat worden. Ga je niet naar Assen, wees dan niet getreurd. De wedstrijden (en trainingen) zijn namelijk ook live op tv te volgen. Zowel de NOS (zondag) als Eurosport (alle dagen) doet verslag van het MotoGP-evenement in Assen. Voor het schema van de TT kijk je hier. En voor iedereen die wel aanwezig is op het TT Circuit, ontzettend veel plezier gewenst! Laat overigens je regenkleding maar thuis, want de weersvoorspellingen zijn uitstekend voor komend weekend.

Foto: Michelin