Jonge honden snuffelen aan volwassen TT Circuit


Marc Te Witt - 08 juni, 2018

De nieuwe, brede opleiding voor jonge topsporttalenten krijgt steeds meer vorm. Afgelopen week rondde hoofdcoach Barry Veneman op TT Circuit Assen de eerste rijtrainingen af voor een deel van de opleidingsgroep. Zes jonge sporters uit de KNMV NK Junior Racing-competitie (12-14 jaar) konden twee dagen meedraaien in het opleidingsteam.

Belangrijke basis

Op drie eigen Moriwaki instructiemotoren van het KNMV opleidingsteam maakten ze kennis met de werkwijze, de motoren en het grote GP-circuit. Voordat de jonge honden het grote circuit op mochten, konden ze eerst oefenen op de TT Junior Track.  Hoofdcoach Barry was tevreden: “Rijden kunnen deze jongens allemaal. Maar ze kunnen ook nog veel leren: netjes schakelen met respect voor materiaal, aanremmen, rust, overzicht, het invullen van trackmaps, het onder controle houden van emoties… Dit zijn zaken waar we vanaf het begin op oefenen. Dat is namelijk de belangrijke basis.”

Brede aanpak, bewuste keuze

Die ‘brede’ aanpak is een bewuste keuze, benadrukt Veneman: “In het verleden deden we dat minder; daardoor misten snelle doorstromers dan verderop in hun ontwikkeling soms belangrijke basisvaardigheden. Met de nieuwe lichting pakken we dat meer gestructureerd aan, zodat talenten niet alleen op het punt van prestaties doorgroeien, maar ook als sporter in de breedte.”
Veneman genoot van de sessies in Assen. “Het was heel mooi om te zien, geïnspireerde ouders en sporters die aandachtig luisterden en alles secuur uitvoerden. Alle zes reden netjes, snel en foutloos. Het opleidingsproject gaat dit jaar verder; rijders uit de top van de 125cc klasse van de NK Junior Racing competitie zijn hierna aan de beurt. Maar ook rijders die opvallen in de wedstrijden gaan we oppakken.”

Verrassingsbezoek Michael van der Mark

Wegraceheld Michael Van der Mark kwam tijdens de trainingen even langs op Assen. “Michael traint af en toe bij circuitdagen. Dat is mooi om te zien, gewoon op een standaard Yamaha, maar hij is dan wel serieus dingen aan het proberen. Het was ook heel gaaf om te zien hoe de jonge jongens onder de indruk zijn van Michael. En erg goed dat hij zijn rol als voorbeeld zo mooi oppakt.”

ETC: nieuwe internationale talentenklasse

De groep vormt de basis voor de nieuwe ETC-moto3 klasse of de Supersport 300 klasse. Veneman: “De rijders van deze lichting kunnen in 2020/2021 uitkomen in die klassen. De verder gevorderde rijders die deze winter al tijdens de winterstages hebben meegedraaid in het opleidingsproject kunnen al in 2019 aan een ETC-klasse beginnen. Sporters zoals Collin Veijer, Daan Booij en Kas Beekmans hebben dan een rugzak gevuld met ervaringen om aan dat avontuur te beginnen.”

Dit weekend: NK Junior Racing op Assen

Op zaterdag 9 en zondag 10 juni staat het raceweekend voor het NK Junior Racing op Assen op de agenda, voor alle jeugdklassen. Op zaterdagavond zijn er bovendien workshops voor ouders en op zondag is de NOS aanwezig voor een item over de KNMV jeugdopleidingen, dat tijdens de TT wordt uitgezonden.