Van der Mark op zoek naar nummer vier


KNMV - 27 juli, 2018 FOTO - Yamaha Racing

Hij is pas 25 jaar, maar toch staan er al liefst drie ‘Acht uren van Suzuka’-zeges achter de naam van Michael van der Mark. De jonge WK Superbike-ster probeert aanstaand weekend een vierde bij te schrijven.

Er lijkt ook haast geen vuiltje aan de lucht voor de Rotterdammer. Evenals vorig jaar komt VDM uit voor het officiële fabrieksteam van Yamaha met eenzelfde samenstelling. Het winnende trio (naast Van der Mark ook Alex Lowes en Katsuyuki Nakasuga) is dus intact gebleven en tijdens recente testen noteerden ze ook nog eens de snelste tijden van het gehele veld.
Hoewel het team er dus erg gunstig voor staat om een volgende zege te behalen, tref je in de motorsport geen zekerheidjes aan. Acht uur lang moet het trio namelijk zien te voorkomen dat ze tegen problemen aanlopen. Een crash of technisch mankement ligt altijd op de loer. Dat weet voormalig coureur Barry Veneman (hoofd talentontwikkeling motocross en wegrace bij de KNMV) maar al te goed. ‘In 2009 reed ik de 24 uren van Le Mans voor het Suzuki Endurance Racing Team en wij vielen uiteindelijk vier keer’, legt hij uit. ‘Doordat de wedstrijd zo lang duurde, konden we uiteindelijk nog derde worden, maar bij een acht uursrace is dat onmogelijk. De tijd die je dan verliest met een crash maak je nooit meer goed. Het is voor Michael en zijn teamgenoten noodzakelijk om totaal geen fouten te maken. En dat is nog niet gemakkelijk in dit veld. Tijdens de Acht uren van Suzuka rijden er namelijk ook mindere goden mee. Dat verschil is enorm groot en dat kan met inhalen best gevaarlijk zijn. Dat is algemeen bekend, maar het blijft oppassen geblazen.’

foto: FIM EWC

Spannende strijd

Hoewel het team van Van der Mark een sterke indruk achterliet tijdens de officiële testen ziet Veneman nog een aantal kanshebbers op de startlijst staan. ‘Snelle rijders uit het WK Superbike en Moto2 doen bij verschillende fabrieksteams mee, maar mijn aandacht gaat vooral uit naar Kawasaki. Zij hebben een sterke line-up met Jonathan Rea, Leon Haslam en Kazuma Watanabe. Kan een spannende strijd worden aan de kop.’
De start van de Acht uren van Suzuka is zondag 29 juli om 04.30 uur ’s nachts (Nederlandse tijd). Acht uur later weten we dus of Michael van der Mark voor de vierde keer op het hoogste treetje plaats mag nemen. Mocht dat zo zijn, dan komt de Nederlander in een illuster rijtje te staan. Alleen Wayne Gardner, Shinichi Itoh en Ryuichi Kiyonari wisten de Acht uren van Suzuka ook vier keer te winnen. Tohru Ukawa is echter nog altijd alltime-recordhouder met vijf zeges.

De volledige race is overigens live te volgen op Eurosport 2 en hun online player.