Spanning loopt op in DMoMX op Zwarte Cross


Marc Te Witt - 14 juli, 2018

Lichtenvoorde, 14 juli 2018 – Brandende zon, mul zand en verhitte strijd op het hoogste niveau: finaledag 2 van de Dutch Masters of Motocross (DMoMX) op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde bracht alles wat de fans hoopten. Met alweer een beslissende eindstrijd, ditmaal in de 125cc klasse: daar liet de Fin Emil Weckman zich na twee spannende finalemanches kronen tot ‘Dutch 125cc Master’. De favorieten in de hoogste klassen, de 250cc en 500cc, slepen zaterdagmiddag in verhitte kwalificatieraces de messen voor hun allesbeslissende eindstrijd op zondag.

‘Zwarte Cross Zaterdag’ begon voor DMoMX-deelnemers en –fans extra vroeg. Vanwege de extreme droogte had de organisatie het programma in elkaar geschoven om zo veel mogelijk wedstrijden al voor het middaguur af te werken. Dus terwijl de laatste feestende festivalbezoekers in hun tentjes rolden, konden de DMoMX-rijders alweer de baan op voor hun beslissende laatste manches.

Finales 85cc: Kay de Wolf oppermachtig

Eerste confrontatie op de agenda was de tweede finalemanche in de 85cc klasse. Een race voor de statistieken, want vrijdag had Kay de Wolf (#14) zijn DMoMX-titel al veilig gesteld. Hij kon dus relaxed toezien hoe Scott Smulders (#408) en Dave Kooiker (#484) de strijd om zilver en brons uitvochten. Smulders reed in de tweede manche lang aan de leiding, voor Kooiker en De Wolf daar kort achter. Maar in de tweede deel van de wedstrijd ging De Wolf ze puur op snelheid alsnog voorbij en pakte ook de laatste manche. Smulders en Kooiker eindigden in de tweede manche als tweede en derde, waardoor Kooiker zijn tweede plek in het DMoMX eindklassement van de 85cc, net voor Smulders die derde werd.

Finales 125cc: Weckman pakt de titel

Kort daarna was het de beurt aan de mannen van de 125cc om hun eerste manche te rijden. Het was DMoMX klassementsaanvoerder Emil Weckman (Finland, #125) die in het droge zand van het circuit van Motor- en Autoclub Lichtenvoorde het meest uitgeslapen bleek: met de top-4 op slechts een paar punten uit elkaar pakte hij met zijn winst in de eerste manche waardevolle punten voor zijn eindklassement. Zijn directe concurrent Raivo Dankers (#10), op dat moment tweede in de rangschikking, verloor in de eerste manche kostbare punten door een val bij de start. In de inhaalrace die volgde bracht hij het toch nog tot de zevende plaats. In de tweede run was het Rick Elzinga (#44) die de lakens uitdeelde. Met maar liefst 21 seconden voor op de nummer twee (Dankers) pakte Elzinga het dagklassement. Daarmee waren ook in het eindklassement DMoMX 125cc de kaarten geschud: de titel ging naar Weckman, met zilver voor Raivo Dankers en brons voor Philip Olsson (#468).

Kwalificatie 250cc

In de kwalificaties van de 250cc klasse reed klassementsaanvoerder Jago Geerts (#193) zich onder de inmiddels weer volop brandende zon met een vierde plaats naar een prima uitgangspositie voor de grote finales van morgen. De winst in de kwalificatierace ging naar Adam Sterry (#811), gevolgd door de Zuid-Afrikaanse Nederlander Calvin Vlaanderen (#10) en Brent van Donninck (#172). Geerts heeft dus alle reden om optimistisch te zijn: met 127 punten staat hij in het tussenklassement voor de DMoMX 250cc op een ruime voorsprong (13 punten) los van zijn grootste concurrent, Calvin Vlaanderen.

Kwalificatie 500cc

In de koningsklasse van de DMoMX, de 500cc, draaide de kwalificatie zoals verwacht om ‘koning’ Jeffrey Herlings (#84). Met een magistrale kwalificatie liet hij over zijn ambities geen twijfel bestaan: hij zette vrijwel het complete veld op een ronde. Met 150 punten en nog 50 punten maximaal te pakken bij twee gewonnen manches lijkt Herlings al vrijwel zeker van de titel. Toch komt zelfs voor hem alles aan op morgen: de nummer 2 Gautier Paulin (#21) staat weliswaar op ruime afstand (120 punten) maar kan theoretisch nog altijd dromen van de eindzege. Dat laatste geldt zelfs voor Max Anstie (#99), die 39 punten achter Herlings staat. De Nederlander Glenn Coldenhoff (#259) staat in de tussenstand nu vierde met 83 punten.

De Afro-Amerikaanse gastrijder Malcolm Stewart (#271) had het zwaar in het droge Lichtenvoordse zand. Toegejuicht door de speaker en het publiek en met wapperende dreadlocks onder zijn helm vandaan knokte de publiekslieveling zich puur op karakter nog terug naar voren, tot een tiende tijd.

Zinderende zondag: finales 250cc en 500cc

De beslissingen in de 250cc en de 500cc vallen morgen, als in beide klassen de finalemanches worden gereden. Het programma ziet er als volgt uit:

10:00 – 10:45 1e Manche Dutch Masters of Motocross 250.
10:45 – 11:30 1e Manche Dutch Masters of Motocross 500.
12:15 – 13:00 2e Manche Dutch Masters of Motocross 250.
13:00 – 13:45 2e Manche Dutch Masters of Motocross 500.

De volgende foto’s zijn rechtenvrij voor redactioneel gebruik, onder vermelding van de fotograaf: (c) Dutch Masters of Motocross/Luuk Kleinsman

Kwalificatierace 500cc klasse. Jeffrey Herlings (#84) op de voet gevolgd door Glenn Coldenhoff (#259).

Overtuigende klasse-winnaar Kay de Wolf in de DMoMX 85cc (#14).

De Fin Emil Weckman (#125) pakt het eindklassement in de DMoMX 125cc klasse.

Calvin Vlaanderen (#10): na een sterke kwalificatie nog altijd kansrijk voor de DMoMX 250cc titel.

Alle uitslagen van dit weekend zijn hier te vinden.

Overzicht van de eindklassementen en tussenstanden DMoMX 2018:

Eindklassement 85cc

Eindklassement 125cc

Tussenstand 250cc

Tussenstand 500cc