Voorbeschouwing ‘Dutch Masters’ Zwarte Cross 2018


Marc Te Witt - 11 juli, 2018

KOMEND WEEKEND ZWAAR VUURWERK BIJ FINALES DMoMX OP ZWARTE CROSS

De Zwarte Cross, het grootste festival van Nederland, is komend weekend het strijdtoneel van de finaleraces van de Dutch Masters of Motocross (DMoMX) op 13, 14 en 15 juli. Nederlandse én internationale toprijders gaan daar drie dagen met elkaar in de slag om de hoogste eer. Het programma belooft zwaar vuurwerk in alle klasses, van de 85cc t/m 500cc.

SMAAKMAKER

Smaakmaker op het hoogste niveau, de 500cc, is onze landgenoot Jeffrey Herlings. De Brabander is in de koningsklasse van de motocross, de MXGP, hard op weg naar de wereldtitel. Ook in de DMoMX gaat hij aan de leiding, met 30 punten voorsprong op de nummer 2. Maar hoewel de zege hem nauwelijks kan ontgaan geldt ook voor Herlings: ‘Om als eerste te finishen, moet je eerst finishen’. Daarom kunnen de fans ook op de Zwarte Cross genieten van zijn meesterlijke stuurkunsten én van de felle gevechten om de overige podiumplaatsen. Want tijdens het finaleweekend in Lichtenvoorde kan elke punt beslissend zijn.

SPANNING IN ALLE KLASSEN

Ook in de andere klassen is de spanning groot. In de 250cc heeft de Belg Jago Geerts (#193) slechts 13 punten voorsprong op de Nederlandse Zuid-Afrikaan Calvin Vlaanderen (# 10). In de 125cc zit de top 4 nog dichter bij elkaar, met maar 5 punten verschil tussen de nummer 1 en nummer 4! Onze landgenoot Raivo Dankers (#10) hoeft maar 3 punten in te lopen op de Finse koploper Emil Weckman (#125), terwijl Raivo op zijn beurt slechts 2 punten los is van zijn landgenoot Raf Meeuwissen (#81) en de Zweed Filip Olsson (#468), beiden met een gelijk aantal punten. In de 85cc gaat de titelstrijd tussen de Nederlandse kemphanen Kay de Wolf en Kay Karssemakers. Die laatste zal na zijn uitvalbeurt in Oldebroek voluit gaan om het gat te verkleinen.

TERUGKEER SNELLE MANNEN

Op de Zwarte Cross zien we ook weer een paar snelle jongens aan de start die niet alle DMoMX-races hebben kunnen rijden, zoals de snelle Tjech Petr Polak (#313) in de 125cc. Ook onze landgenoot Rick Elzinga (#44) komt in actie komt, na 3,5 maand met beide armen in het gips te hebben gezeten. Daarnaast melden zich in de 250cc aan de start de Rus Vsevolod Brylyakov (#18 ), de Brit Martin Barr (#150) en de Belg Brent van Donick (#172). In de 500cc zien we twee MXGP-rijders opnieuw aanschuiven, de Italiaan Alessandro Lupino (#77) en de Fransman Maxime Desprey (#141). Als klap op de vuurpijl wordt de strijd in de 500cc nog interessanter door de deelname van de Franse MXGP-kanshebber Romain Febvre (#461). Als rookie in de MXGP werd hij in 2015 meteen wereldkampioen in deze klasse, nu staat hij vijfde in het tussenklassement.

ZIJSPANSPEKTAKEL

Als primeur in de Dutch Masters of Motocross-series én op de Zwarte Cross rijden vrijdag 13 juli de zware zijspancrossers. Tienvoudig(!) wereldkampioen Daniël Willemsen (#111) verschijnt aan de start met zijn bakkenist Robbie Bax tegen onder meer hun landgenoot en tweevoudig wereldkampioen Etienne Bax (#82) met zijn Letse bakkenist Kaspars Stupelis. Ook in deze stoere klasse is het straks hard tegen hard.

GIRL POWERRR

De Zwarte Cross betekent ook: girl power! Nederlandse toprijdsters uit het wereldkampioenschap vrouwen – zoals Shana van der Vlist (#888) en Lynn Valk (#172) – starten met een wildcard in de 250cc om de stoere kerels te laten zien dat zij ook hun mannetje staan in het zware zand van Lichtenvoorde. Extra reden om deze stoere meiden te komen aanmoedigen.

AMERIKAANSE GASTRIJDERS

Ook de Amerikaanse gastrijders Justin Starling (250cc, #68) en Malcolm Stewart (500cc, #271) hebben er zin in. Beide toprijders uit de Amerikaanse AMA-series bereiden zich al wekenlang voor op de Zwarte Cross, zo melden zij op hun Instagram-accounts. Daar laten ze duidelijk zien dat het straks aan hun moves en speed niet zal liggen… Komend weekend in Lichtenvoorde moet blijken of beide cross-cracks hun stoere taal kunnen waarmaken, of dat de beste zandrijders ter wereld tóch gewoon uit Nederland komen…

MEET & GREET MET MXGP-WERELDTOPPERS

Bijzonder extraatje voor de fans: zaterdag 14 juli om 11:00 uur is er een Meet & Greet in de Freestyle Area (‘Ground Hero’) met wereldtoppers uit het MXGP-wereldkampioenschap. Tien kanonnen delen een half uur lang handtekeningen uit. Uit de 500cc klasse zijn dat: Jeffrey Herlings (NL), Glenn Coldenhoff (NL), Romain Febvre (F), Max Anstie (GB) en Malcolm Stewart (USA); uit de 250cc klasse zijn dat: Calvin Vlaanderen (ZA), Jago Geerts (B), Justin Starling (USA), Thomas Covington (USA) en Davy Pootjes (NL).

Benieuwd naar de tijden van de races, klik op onderstaande link.

Tijdschema Zwarte Cross

Klik voor de volledige deelnemerslijsten op de links hieronder:

De tussenstanden in de Dutch Masters of Motocross na drie rondes zijn: