Speciale onderscheiding Etienne Bax tijdens KNMV Motorsportgala


KNMV - 16 januari, 2018 FOTO - Van links naar rechts KNMV-voorzitter Jan Wilms, Collin Veijer, Etienne Bax, Romano Hummel en Arjan van den Oord. Foto: Tamara Siebes (KNMV)

Tijdens het KNMV Motorsportgala in de Amphion Schouwburg in Doetinchem werden zondag de Nederlandse motorsportkampioenen van 2017 gehuldigd. Wereldkampioen Zijspancross Etienne Bax werd tijdens het gala onderscheiden met de Hans de Beaufortbeker, de hoogste onderscheiding in de motorsportwereld.

De 29-jarige Bax won dit seizoen voor de tweede keer in zijn carrière de wereldtitel in het WK Zijspancross. Samen met zijn Franse bakkenist Nicolas Musset verzekerde hij zich tijdens de wedstrijd in Markelo van het kampioenschap. Naast het wereldkampioenschap was Bax ook de sterkste in het Open Nederlands kampioenschap en maakte hij deel uit van het winnende Nederlandse team bij de Sidecarcross of Nations.

Etienne Bax:
“Ik had dit niet verwacht. Ik heb nu twee wereldtitels veroverd, maar dit was echt nog een prijs die miste. Dit is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse motorsport, dus ik zat er wel op te hopen en te wachten. Iedereen die aan dit succes heeft meegewerkt, enorm bedankt. Dit is voor mij echt een hele speciale.”

Ben Majoor Trofee voor Collin Veijer

De pas 12-jarige Collin Veijer kreeg tijdens het KNMV Motorsportgala de Ben Majoor Trofee overhandigd. Veijer ontving de onderscheiding, voor een bijzonder talentvolle rijder onder de 21 jaar, dankzij zijn Europese titel in de Mini GP. Dit wegracekampioenschap werd in Italië verreden en Veijer won, ondanks het thuisvoordeel van zijn concurrenten, alle drie de manches die tot de titel leidden.

Het bestuur van de KNMV is er zeker van dat we in de nabije toekomst nog veel over Collin en zijn prestaties zullen horen. Komend seizoen komt Veijer uit in het Italiaanse Moto3-kampioenschap.

Romano Hummel krijgt Baansporttrofee

Een ander talent, de 19-jarige Romano Hummel, ontving in Doetinchem de hoogste onderscheiding in de baansport. Hummel maakte een geweldig seizoen mee en brak definitief door op het allerhoogste niveau. Zo won hij tot ieders verrassing de WK-finale in het Franse Morizes. Daarnaast werd Hummel Nederlands kampioen Grasbaan Specials en Speedway.

Voor Hummel is dit niet de eerste, maar de tweede keer dat hij de Baansporttrofee won. Een flitsende carrière die pas net begonnen is!

Arjan van den Oord heeft Motorsporthart

Tot de ereprijzen behoort het ‘Motorsporthart’, bestemd voor mensen die zich op bijzondere wijze voor de sport hebben ingezet. Het bestuur van de KNMV heeft het Motorsporthart 2017 toegewezen aan Arjan van den Oord. Van den Oord is een stille drijvende kracht achter de trialsport. Voorzitter van het NOC*NSF, Andre Bolhuis, overhandigde de prijs.

Dankzij de jarenlange inspanning van Van den Oord kon dit jaar een ronde voor het Europees Kampioenschap Trial in Nederland worden verreden en wellicht in de nabije toekomst zelfs een ronde van het WK.

Arjan van den Oord:
“Ik ben echt heel erg verrast. Trial is een kleine sport en we, we zijn met een grote club, gaan de trialsport in Nederland nóg groter maken. Met deze prijs ben ik nog meer gemotiveerd om dat doel te bereiken.”

Je kunt het KNMV Motorsportgala hier terugkijken: