De dagen voor Dakar: Luc van de Huijgevoort


KNMV - 02 januari, 2018

Komend weekend start de 40e Dakar Rally. In de dagen voorafgaand aan de start stellen we een aantal Nederlandse deelnemers aan je voor. In deze editie is het de beurt aan debutant Luc van de Huijgevoort.

Over Luc van de Huijgevoort:

Naam: Luc van de Huijgevoort
Geboortedatum: 7 juli 1975
Woonplaats: Luyksgestel
Type Quad: KTM 450 Rally Replica
Aantal deelnames Dakar: Dit wordt de eerste keer.
Klasse: Super Production


5.000 loodzware kilometers in minder dan drie weken, waarom doe je in hemelsnaam mee aan deze barre tocht?

Vanuit mijn passie voor sport en dan de motorsport in het bijzonder! Na diverse jaren enduro, rally en off-road gereden te hebben is het steeds meer gaan leven. Uiteraard heb ik  vanuit mijn jeugd altijd de Dakar gevolgd, maar nu komt het er gelukkig echt van.

Wat begrijpen buitenstaanders niet van de Dakar en de insiders juist van gaan glunderen?
De kick van het op jezelf aangewezen zijn, het uitzoeken van de route en de onwetendheid van hoe de dag zal verlopen als je ’s morgens wakker wordt. Ik kom zelf uit een regio waar de Dakar behoorlijk populair is en ken dan diverse (oud-)motorrijders die deelgenomen hebben. Dit motiveert uiteraard ook!

Wat heb je allemaal aan voorbereiding gedaan?
Ik heb behoorlijk veel aan motortraining gedaan. Onder andere de Merzouga-rally in Marokko afgelopen mei, ik ben in september op navigatietraining geweest in Portugal en ik heb deelgenomen aan het ONK Enduro. Verder volg ik een intensief trainingsprogramma waarbij ik duurtraining doe op de fiets en met hardlopen en waarbij ik mijn corestability/spieren train.

Wat is jouw specialiteit?
Het navigeren op de rallytracks en de lange duur ritten. Ik ben technisch niet zo’n goede rijder, dus ik moet het hebben van het navigeren en de lengte van de dagen.

Heb je een etappe aangekruist om in te vlammen?
Nee niet bepaald. Door stabiel te rijden probeer ik steeds verder naar voren te komen.

Waar zie je het meeste tegenop?
Toch wel de verbindingsetappes ‘Liaisons’. Die zijn niet extreem zwaar maar door de lange duur zeer vermoeiend.

Wanneer ben jij tevreden over deze deelname?
Als ik in Cordoba aan de finish sta en in het klassement in de middenmoot zou eindigen. Verder zou het mooi zijn dat we als BAS-Dakar team (waar ik bij aangesloten ben) allemaal over de eindstreep komen. We hebben een leuke club van monteurs, assistentie en rijders. Ik denk ook dat we als team de juiste teamspirit hebben.

Volg Luc tijdens de Dakar Rally via: