Bewoners van de Lekdijk in Lopik maken de dienst uit


Bas Prins - 09 januari, 2018

Samen met de MAG werden we maandag verwelkomd op het gemeentehuis in Lopik om de resultaten van het onderzoek naar aanleiding van de pilot dijkafsluiting voor motorrijders te bespreken. Het lijkt erop dat het jarenlang klagen door een deel van de bewoners van de Lekdijk ten koste gaat van ons motorrijders.

De gemeente heeft de pilot dijkafsluiting voor motoren geëvalueerd met de bewoners en is tot de conclusie gekomen dat de overlast verminderd is. Volgens MAG en KNMV is dat een logisch gevolg als je een complete voertuigcategorie weert van de inmiddels beruchte dijk.

De gemeente beseft dat de conclusie in het evaluatierapport niet voldoende juridische grond geeft om tot een permanente afsluiting van de Lekdijk voor motoren over te gaan. De bewoners daarentegen geloven de juridische argumentatie van de gemeente niet en sommigen eisen zelfs dat de dijk afgesloten wordt voor motoren. De verantwoordelijke wethouder gaf tussen de regels door dat hij eigenlijk in een soort van patstelling zit en linksom of rechtsom een beslissing zal nemen en deze waarschijnlijk op grond van emoties te nadele van de motorrijder zal uitvallen.

De gemeente besluit op korte termijn over deze kwestie en kan zich dan opmaken voor een (gerechtelijke) procedure van ofwel de bewoners of van MAG/KNMV. KNMV en MAG vinden het zeer spijtig dat dit dossier zo opgelost zal moeten worden, terwijl deze in de basis eenvoudig is terug te voeren in een tekort in de handhaving richting alle gebruikers van deze prachtige voor iedereen openbare dijk.