Bericht uit Brussel: Europese verkiezingen en motorrijders


KNMV - 27 december, 2018

Je bent er misschien nog niet mee bezig, maar de Europese verkiezingen komen eraan! Heb je al wat meegekregen van de campagnestrijd? Wordt Frans Timmermans de opvolger van Jean-Claude Juncker, de huidige voorzitter van de Europese Commissie? Op 23 mei kiezen wij een nieuw Europees Parlement. Op basis van de uitslag wordt ook een nieuwe top binnen de Europese Commissie vastgesteld, waaronder het kabinet van Eurocommissarissen.

Is ‘Brussel’ niet een ver-van-mijn-bed-show? De EU stelt in grote mate het raamwerk vast waarop de Tweede Kamer voortborduurt. De KNMV zet zich in om jouw belangen ook bij de nieuwe beleidsmakers onder de aandacht te brengen.

Waarom zijn Europese verkiezingen belangrijk?

De EU neemt veel beslissingen die van belang zijn voor motorrijders. Daarover zo dadelijk meer. Het is dus belangrijk dat motorrijders worden vertegenwoordigd in de EU. In het Europees Parlement zitten Europarlementariërs, waaronder 26 Nederlanders, die zich hard maken voor uiteenlopende belangen. Ze proberen dit te vertalen naar Europese wetgeving.

Een aantal (Nederlandse) Europarlementariërs neemt zitting in de transportcommissie. Hier staan voor motorrijders relevante onderwerpen op de agenda. Jij kunt een verschil maken door te stemmen op de Nederlandse kandidaten die opkomen voor motorrijders. Des te beter zij vertegenwoordigd zijn, des te meer onze belangen worden verdedigd en zij druk kunnen uitoefenen op collega’s.

Europese focus op verkeersveiligheid

Wat kan de EU voor jou betekenen? De EU voert het beleid aan omtrent verkeersveiligheid. Dit betreft bijvoorbeeld de verbetering van het wegennetwerk, het aannemen van veiligheidsmaatregelen in voertuigen of de eisen die gesteld worden aan een rijbewijs.

Verkeersveiligheid staat momenteel hoog op het prioriteitenlijstje van de Eurocommissaris Transport, Violeta Bulc. Onder het mom van ‘Vision Zero’ beoogt zij het aantal fatale ongevallen op de Europese wegen terug te dringen tot nul.

De Europese Commissie heeft aangegeven dat ze dit beleid door wil zetten na de verkiezingen van 2019. Die doelstelling is natuurlijk ook afhankelijk van de verkiezingsuitslag. Opnieuw is het daarom van groot belang om een sterk signaal naar Brussel te sturen door op kandidaten te stemmen die dit beleid willen hanteren en verdedigen.

Inzet KNMV

Om jouw belangen in de verf te zetten, is de KNMV nauw betrokken bij de ontwikkelingen in de EU. Daarnaast voeren wij het dialoog met de juiste spelers. Zo brengt de KNMV in februari een bezoek aan Matthew Baldwin, de Europese coördinator voor verkeersveiligheid. Baldwin coördineert het Europese beleid omtrent verkeersveiligheid en werkt nauw samen met alle Europese lidstaten en relevante organisaties. Hier leggen wij de boodschap neer dat de motorrijder niet moet worden vergeten.

Wij informeren je de aankomende tijd over de Nederlandse kandidaat-Europarlementariërs. Zij leggen in vlogs uit waarom de Europese verkiezingen belangrijk zijn én hoe zij zich de aankomende jaren inzetten voor jouw belangen. Hebben we de interesse gewekt? We houden je op de hoogte!

Lees meer:

We houden je graag op de hoogte van het werk van de KNMV in politiek Den Haag en Brussel:
Bericht uit Den Haag: nieuwe geluidsregels
Bericht uit Den Haag: technische snufjes op de weg
Bericht uit Brussel: KNMV op werkbezoek
Bericht uit Den Haag: de motor na Prinsjesdag