Team Nederland op volle sterkte naar MX of Nations in Amerika


Marc Te Witt - 10 augustus, 2018 FOTO - Honda: Bavo

Het podium halen in de MX of Nations is niet vanzelfsprekend. In de laatste 30 jaar is Team Nederland er vier keer in geslaagd om het tot op het podium te schoppen. In 1991 wisten Pedro Tragter, Edwin Evertsen en Gertjan van Doorn tweede te worden op het Eurocircuit van Valkenswaard. Ze verloren toen net de strijd van het ijzersterke Amerika die met Mike Kiedrowski, Damon Bradshaw en Jeff Stanton aan de start kwamen. Nederland moest vervolgens dertien jaar wachten totdat ze met Erik Eggens, Marc de Reuver en Bas Verhoeven opnieuw het podium mochten beklimmen. Op het legendarische circuit van Lierop wisten ze tot uitzinnige vreugde van het Nederlandse publiek opnieuw tweede te worden. De volgende podiumplaats kwam 12 jaar later op het circuit van Maggiora in Italie. Tot in de laatste ronde had Team Nederland de overwinning in handen maar door een positiewisseling werden ze net tweede achter Frankrijk. Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff en Brian Bogers wisten Team Nederland weer op de kaart te zetten en deden dit vorig jaar in het Britse Matterley Basin nog eens dunnetjes over door opnieuw tweede te worden.

Vandaag presenteerde de KNMV haar team voor de 2018 editie van het evenement. Met Calvin Vlaanderen, Glenn Coldenhoff en Jeffrey Herlings staat er een team dat tot grootse dingen in staat is. ‘’Dit is het sterkste team dat we kunnen afvaardigen naar Amerika. We kijken deels naar de tussenstand van het wereldkampioenschap, want dat geeft het niveau van de rijders op dat moment weer. Jeffrey, Glenn en Calvin zijn momenteel de beste drie geklasseerde rijders en daarbij zijn ze alle drie in vorm. We zijn in staat om mee te strijden voor de podiumplaatsen maar het is en blijft de MX of Nations. Stiekem hoop je natuurlijk op de overwinning maar zoals we de laatste jaren hebben gezien, gebeurt er veel in dit evenement en dit kan in je voordeel of nadeel werken. Alle drie de rijders zijn tot mooie dingen in staat en ik twijfel er niet aan dat ze alles zullen geven wat ze in huis hebben,’’ vertelt algemeen directeur van de KNMV die op verzoek van de rijders meegaat als teammanager naar de USA.

Honda: Bavo

 

Voor Calvin Vlaanderen (#10) is het de eerste keer dat hij in deze prestigieuze wedstrijd aan de start zal komen. De HRC Honda-rijder is aan zijn beste seizoen ooit bezig en staat na verschillende podiumplaatsen, met als hoogtepunt de GP overwinning in Indonesie, op een vijfde plaats in de MX2 klasse. Het is niet de eerste keer voor Vlaanderen dat hij voor Team Nederland rijdt, want in 2012 wist hij voor de KNMV tweede te worden in het wereldkampioenschap 125cc in Tsjechie. ‘’ Ik ben geboren in Zuid Afrika en heb daar de eerste vijftien jaar van mijn leven gewoond. Mijn opa en oma zijn opgegroeid in Nederland maar omdat er na de oorlog geen werk meer was voor hun, zijn ze naar Zuid Afrika gegaan om daar aan het werk te gaan. Toen mijn vader is geboren kreeg hij een Nederlands paspoort en dat heeft hij uiteindelijk aan mij doorgegeven. In mijn jeugdperiode heb ik Leon Giesbers leren kennen die op dat moment bondscoach was van de KNMV. Hij wist dat ik een Nederlands paspoort had en hij heeft mij geholpen aan een Nederlandse licentie en zo kon ik destijds al voor de KNMV uitkomen in het wereldkampioenschap 125cc,’’ vertelt Calvin Vlaanderen.

Vanaf 2012 was Vlaanderen woonachtig in Duitsland en Nederland. In 2013 reed hij voor het Duitse Bodo Schmidt team en de laatste drie seizoenen was hij in dienst van het Nederlandse HSF Logistics Motorsport team. ‘’Ik ben mijn droom achterna gegaan om professioneel motorcrosser te worden en heb alles gedaan wat daarvoor nodig is. De laatste drie jaar woon ik in Nederland, heb hier mijn bedrijf en heb onlangs een huis gekocht. Mijn toekomst ligt hier in Nederland en daarom kijk ik er naar uit en ben ik trots dat ik Team Nederland kan vertegenwoordigen in Amerika.’’

KTM: Ray Archer

 

Jeffrey Herlings (#84) is blij dat Vlaanderen geselecteerd is voor de MX2 klasse. Herlings is momenteel in een bloedvorm en weet dat hij twee goede rijders naast zich moet hebben om mee te kunnen strijden voor de ereplaatsen. ‘Ik heb contact gehad met Patrice en bevestigd dat Calvin een toevoeging is voor Team Nederland. Hij heeft een Nederlands paspoort waardoor we hem op kunnen stellen. Calvin is aan een sterk seizoen bezig en met hem in ons team zijn we compleet en kunnen we meedoen voor het podium,’’ vertelt Jeffrey Herlings.

Voor Vlaanderen is het de eerste keer dat hij aan de start komt in de MX of Nations. Om samen met Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff een team te vormen is een eer voor hem. ‘’Ik heb er vroeger als kleine jongen van gedroomd om ooit deel te nemen aan de MX of Nations. Toch is mijn aanpak voor deze wedstrijd niet anders dan een Grand Prix. Ik ga alles geven wat ik heb en het beste van mijzelf laten zien. Met Jeffrey en Glenn heb ik twee fantastische teammaten. Zij zijn de laatste jaren al erg goed voor mij en hebben mij een hartelijk welkom gegeven in het MX of Nations team. Ook heb ik veel berichten van de Nederlandse fans gekregen met daarin succeswensen en dat doet me goed. Ik ga heel mijn hart in de strijd gooien om samen met Jeffrey en Glenn voor het podium te gaan. Ik ben de KNMV erg dankbaar voor wat ze in het verleden voor mij hebben gedaan en deze kans om mijn droom uit te laten komen,’’ vertelt Calvin Vlaanderen.

KTM: Ray Archer

 

Glenn Coldenhoff (#259) stond in 2016 en 2017 samen met Jeffrey Herlings en Brian Bogers op het podium in de MX of Nations. Coldenhoff is aan een sterk seizoen bezig en staat in de sterke MXGP klasse op een zevende plaats in de tussenstand. De crosser uit Heesch geeft team Nederland een goede kans om ook dit jaar weer op het podium te komen maar beseft zich maar al te goed dat dit niet vanzelfsprekend is. ‘’De wedstrijd wordt dit jaar in Amerika verreden en daardoor zal Amerika ijzersterk zijn. Ze zullen ongetwijfeld hun best mogelijke team sturen maar daarnaast zijn er nog andere teams waar absoluut rekening mee gehouden moet worden. Ik zit lekker in mijn vel, Jeffrey is in topvorm en Calvin is aan een heel goed seizoen bezig. Dit is het sterkste team dat Nederland kan sturen en ik zie de wedstrijd met vertrouwen tegemoet,’’ vertelt Glenn Coldenhoff.

‘’Het is mooi dat we met zo’n sterk team af kunnen reizen naar Amerika. We zijn alle drie erg gemotiveerd om hoog te scoren zowel individueel als met het team. Het hele jaar doe ik al mijn trainingen al op mijn best en wil ik niets aan het toeval overlaten om te proberen de beste Jeffrey Herlings te zijn die ik maar kan zijn. Met deze gedachte bereid ik me ook voor op de MX of Nations en dan weet ik dat ik er alles aan heb gedaan wat binnen mijn mogelijkheden ligt,’’ vertelt Jeffrey Herlings.

Het circuit van Red Bud staat ieder jaar op de kalender van het AMA Pro Motocross Kampioenschap. Voor de Europeanen is het circuit volledig nieuw en kunnen ze niet meer doen dan de vele filmpjes op youtube bestuderen om zich voor te bereiden op de grootste wedstrijd van het jaar. ‘’Ik denk dat de baan van Red Bud goed is voor de rijders van ons team. De baan is niet zo zanderig als Lommel maar ook niet betonhard. Onze rijders beschikken over de kwaliteiten om hier goed uit de voeten te kunnen en dat zorgt voor vertrouwen,’’ vertelt Patrice Assendelft.

‘’Het is een typische snelle, Amerikaanse baan. Mijn oud teamgenoot Jake Nicholls heeft er onlangs deelgenomen aan de outdoor national en reed er toen met een schoepenband, dat is sowieso al een positief punt als Nederlander zijnde,’’ vertelt Glenn Coldenhoff.

De MX of Nations wordt in het weekend van 6 en 7 oktober verreden. Met deze drie gemotiveerde rijders kan team Nederland zich met vertrouwen gaan voorbereiden om hun jacht op een derde podiumplaats oprij waarheid te laten worden. Voor meer informatie over de MX of Nations kunt u kijken op www.mxgp.com, www.knmv.nl en www.motocrossplanet.nl.

Artikel in samenwerking met Motocrossplanet – Arno van den Brink