WorldSBK Assen


Martijn Spliethof - 21 april, 2018

De Motul Dutch Round van het Wereldkampioenschap Superbike was op het TT-circuit in Assen. Michael van der Mark reed een sterke thuiswedstrijd en eindigde als tweede en derde in de WordSBK races.

Ook de WorldSSP, WorldSSP300 en STK1000 kwamen in Assen aan de start. In de WorldSSP300 behaalden Glenn van Straalen (2) en Scott Deroue (3) een podiumplaats.

Races

WorldSBK Race 1:
De eerste race op zaterdag is gewonnen door Jonathan Rea. De Brit was in een felle strijd verwikkeld met Nederlander Michael van der Mark, die uiteindelijk de tweede plaats wist te bemachtigen. Chaz Davies finishte als derde.

WorldSBK Race 2:
In de tweede race op zondag was Tom Sykes duidelijk de snelste. De Kawasaki-coureur won de wedstrijd met ruime voorsprong op teamgenoot Jonathan Rea. Michael van der Mark was lang in de strijd met Rea om de tweede plaats maar moest uiteindelijk genoegen nemen met plaats drie.

WorldSSP:
Jules Cluzel heeft de race gewonnen. De Fransman was in een spectaculaire strijd het sterkst voor Randy Krummenacher die vanaf de laatste startplaats moest komen. De derde plaats werd behaald door Raffaele de Rosa. Nederlander Rob Hartog eindigde op een knappe zevende plaats. Wayne Tessels finishte als dertiende, Vasco van der Valk als achttiende en Jaimie van Sikkelerus kwam door een crash niet aan de finish.

WorldSSP300:
Luca Grünwald heeft de spannende race gewonnen, met een kopgroep van veertien coureurs met inhaalacties in iedere bocht. De Duitser was uiteindelijk het sterkst voor Glenn van Straalen en Scott Deroue, waardoor er twee Nederlanders op het podium staan. Andere Nederlanders in de uitslag waren Walid Khan (5), Dennis Koopman (15), Joep Overbeeke (20), Milan Merckelbagh (22) en Bibi Damen (29). Koen Meuffels streed lang mee voor de overwinning, maar hij ging in de laatste bocht voor de finish onderuit. Ook Ryan Vos kwam ten val.

STK1000:
Markus Reiterberger heeft op zondagmiddag de laatste race van de Motul Dutch Round gewonnen, met een ruime voorsprong op Roberto Tamburini en Maximilian Scheib. Ricardo Brink werd op de twaalfde plaats de enige geklasseerde Nederlander. Danny de Boer kwam tijdens de race ten val.

Kwalificaties

WorldSBK:
Alex Lowes mag op zaterdagmiddag in de eerste race van pole position vertrekken. De Pata Yamaha coureur wist in Superpole 2 de snelste rondetijd te rijden en daarmee zijn eerste pole in het WorldSBK te behalen. Achter de Brit waren het Jonathan Rea en Fóres met de tweede en derde tijd die daarmee Race 1 vanaf de eerste startrij mogen beginnen. Michael van der Mark kwalificeerde zich als zevende.

WorldSSP:
Sandro Cortese heeft de pole position behaald. De Duitser wist in Superpole 2 de snelste rondetijd te noteren voor Lucas Mahias en Raffaele de Rosa. De Nederlanders die in actie kwamen waren Rob Hartog (11), Wayne Tessels (18), Jaimie van Sikkelerus (24) en Vasco van der Valk (26).

WorldSSP300:
De Spanjaard Mika Perez ging er, ondanks een crash in de laatste ronde, met de pole vandoor, voor Koen Meuffels en Ana Carrasco. De overige Nederlanders waren Van Straalen (4), Schotman (5), Deroue (7), Kahn (14), Vos (23), Koopman (25), Overbeeke (29) en Merkelbach (39).

STK1000:
Markus Reiterberger heeft de snelste tijd gereden tijdens de kwalificatie. Naast hem op de voorste rij zullen Roberto Tamborini en Federico Sandi van start gaan. Nederlanders Danny de Boer en Ricardo Brink werden negende en achttiende.