UPDATE: stand van zaken afsluiting Lekdijk


KNMV - 12 april, 2018

De gemeenteraad van Lopik heeft besloten om de Lekdijk van 1 maart tot 1 oktober definitief af te sluiten voor motorrijders. Ze kwamen tot dit besluit na een vorig jaar uitgevoerde pilot en op die manier leek een einde te komen aan een dossier dat een historie van ruim twintig jaar kent. Als belangenbehartiger van motorrijdend Nederland blijven we echter strijd voeren om alsnog de dijk weer open te stellen voor motorrijders. Daarbij hebben we onze krachten gebundeld met de MAG en is een advocaat op het dossier gezet. Een eerste actie in de vorm van een bezwaarschrift is inmiddels genomen. Waarschijnlijk zal het daardoor uitlopen op een rechtszaak. Het is en blijft een ingewikkeld dossier voor alle partijen die betrokken zijn bij de afsluiting of openstelling van de Lekdijk.

Toegankelijk blijven

Dijkbewoners ervaren al ruim twee decennia overlast van motorrijders, waarbij de meeste klachten gaan over het geluidsniveau van de motoren en het hard rijden. De KNMV hinkt op twee gedachten in deze kwestie. We komen graag op voor de motorrijders, want in de basis vinden we dat dijkwegen tot de openbare weg behoren en dus toegankelijk moeten blijven voor alle verkeersdeelnemers. Daarentegen hebben we ook begrip voor bewoners van de dijk, die jaarlijks vele motorrijders langs hun huizen krijgen en daarbij last ondervinden van het geluidsniveau en de hoge snelheid.
Er is echter ook een grote groep motorrijders die zich keurig gedraagt op de dijken en dat heeft de balans voor de KNMV doen uitslaan om in actie te komen om de afsluiting op te laten heffen. De reden dus ook dat we een advocaat in de arm hebben genomen. Uiteraard blijven we je updates geven als er nieuws te melden valt over de Lekdijk.