De NL-inbreng tijdens WK Superbike Assen, deel 5


KNMV - 16 april, 2018

Nog maar vier dagen te gaan en dan staat het TT Circuit van Assen weer in het teken van het WK Superbike. Dit jaar staan er maar liefst 17 (!) Nederlandse coureurs aan de start van de verschillende klassen en uiteraard willen we graag dat zij luidkeels worden aangemoedigd. Daarom stellen we iedereen kort aan je voor. In deze vijfde aflevering hebben we aandacht voor onze twee oranje troeven in het EK Superstock 1000.

Ricardo Brink

Leeftijd: 20 jaar
Woonplaats: IJsselmuiden
Team: Team SWPN
Motor: Yamaha YZF-R1M
Rijnummer: nog onbekend (wildcard)

Hoewel hij pas 20 jaar is, draait Ricardo Brink al flink wat seizoenen mee. Begonnen op lichtere machines is hij doorgegroeid naar de superbikes. In 2016 sluit hij het seizoen af als vice-kampioen in de OW SuperCup 600 en stapt over naar een duizend. Op een Yamaha R1M van Start Racing weet hij zich snel aan te passen en komt tijdens zijn nationale superbike-debuut maar liefst acht keer op het podium. Met een aanbod van Team SWPN gaat de Overijsselse coureur nu de grens over, voor een avontuur in het IDM. En we zien hem dus op het TT Circuit Assen met een wildcard in het EK Superstock 1000.

Mijn weekend op Assen is geslaagd als…
‘Ik met een paar punten naar huis ga. Ik weet dat alle deelnemers sterk en snel zijn, maar ik verwacht toch wel te kunnen strijden om een plekje in de top-vijftien. Het is alleen moeilijk in te schatten, aangezien ik nog nooit tegen deze jongens heb gereden. Voordeel is natuurlijk wel dat ik het circuit heel goed ken. Mijn team gaf eveneens aan dat ze zeer tevreden zijn als ik een punt weet te pakken, iets dat ik dus zelf ook graag voor elkaar krijg. Ik ben benieuwd en gebruik de wedstrijdkilometers optimaal om goed voorbereid te zijn op het IDM, dat een week later begint.’

Doel voor dit seizoen:
‘Dat ligt in het IDM, wat voor mij ook weer een nieuw avontuur is. Ook daar staat een sterk veld op me te wachten, maar het is de bedoeling dat ik gelijk vanaf de eerste race kan strijden om de punten. Door de opgedane ervaring hoop ik dan halverwege het seizoen door te kunnen stoten naar de top-tien en daarin te blijven. Dat zal niet gemakkelijk zijn, maar dat is wel het doel voor komend jaar.’

Voorspelling van de winnaar:
‘Ik weet haast zeker dat Assen een prooi wordt voor Markus Reiterberger. Verwacht zelfs dat ie bijna alle wedstrijden gaat winnen. Als je vorig jaar zijn wildcardoptreden op Jerez zag, wint gelijk met een voorsprong van zes seconden. Hij kan natuurlijk ook veel ervaring aanspreken, met zelfs een seizoen WK Superbike. Voor mij is hij de gedoodverfde favoriet.’

Danny de Boer

Leeftijd: 28 jaar
Woonplaats: Staphorst
Team: Team Yamaha MGM
Motor: Yamaha YZF-R1M
Rijnummer: nog onbekend (wildcard)

Al op vroege leeftijd maakt de inwoner van Staphorst naam in de wegrace, door als jongste deelnemer van de Aprilia Junior Cup een derde plek in de eindstand te pakken. Dat het geen toevalstreffer blijkt te zijn, laat hij in zijn tweede seizoen zien. Ook in de zwaardere Aprilia 250 Cup is hij de jongste coureur, maar dat deert hem niet om topprestaties neer te zetten. Hij wordt vice-kampioen en het zorgt ervoor dat hij weer een volgende stap kan maken. De Boer komt op 15-jarige leeftijd op een 600 cc-machine te zitten en gaat de Europese circuits af voor het Superstock 600-kampioenschap. Tijdens de race op het TT Circuit Assen laat hij zien dat hij over veel talent beschikt. In een sterk veld ziet hij als zevende coureur de finishvlag. Wederom groeit De Boer door en komt al in 2006 op een superbike te zitten. Het intimideert hem nauwelijks en twee jaar later waagt hij wederom de stap naar internationale successen.
Die blijven uit in het EK Superstock 1000, waarna hij een stap terug moet doen. Het zorgt ervoor dat hij zich kan concentreren op nationale titels, die hij ook weet binnen te halen. De eerste pakt hij op twintigjarige leeftijd met het Serco Racingteam. In 2012, op de felgele Honda van Duntep Racing Team, weet hij wederom de Nederlandse superbike-titel te winnen. Het seizoen erna is hij weer de sterkste. In het Duitse kampioenschap grijpt hij eveneens naar de prijzen. In 2016 is hij ijzersterk onderweg op de Yamaha YZF-R1M van Team SWPN en weet te zegevieren in de Stock1000. Ondertussen wordt ook het Nederlandse kampioenschap binnengehaald. De twee titels stellen hem in staat om een zitje te krijgen bij Van Zon Remeha BMW, een topteam in het IDM Superbike. Ondanks de stevige competitie weet De Boer vierde te worden in de eindstand en is de enige coureur die kampioen en teamgenoot Markus Reiterberger in een rechtstreeks duel weet te verslaan. Een grootse prestatie zet de Overijsselse coureur vorig jaar neer tijdens zijn wildcardoptreden in het EK Superstock 1000. Op de BMW S1000RR weet hij zeer knap vierde te worden.
Ook dit seizoen is De Boer met een wildcard van de partij in de Superstock 1000, die op Assen hun tweede wedstrijd van het seizoen gaan rijden. De Nederlander doet wederom mee op een Yamaha YZF-R1M, de machine die hem in 2016 zeer veel succes opleverde. Hopelijk brengt deze Japanse superbike hem ook het nodige geluk op in 2018.

Wil je ook alle actie van dichtbij meemaken, van vrijdag 20 april tot en met zondag 22 april? Koop dan kaarten voor het WK Superbike-evenement op Assen! Tickets zijn nog altijd online te koop.

Aflevering 1 gemist? Lees dat artikel hier terug.
Aflevering 2 gemist? Lees dat artikel hier terug.
Aflevering 3 gemist? Lees dat artikel hier terug.
Aflevering 4 gemist? Lees dat artikel hier terug.