Motorrijden in de herfst


KNMV - 10 oktober, 2017

De herfst is begonnen. Samen met de temperaturen begint het blad ook te dalen. Hoewel we in de herfst nog lekker door kunnen rijden, kent dit seizoen ook wat risico’s.

Laagstaande zon

Deze maanden is het echt merkbaar dat de dagen weer korter worden. Met een beetje pech rijd je in de ochtend naar het oosten en in de middag naar het westen. Dan heb je twee keer te maken met een verblindende zon. Zorg ervoor dat je een zonnebril bij je hebt, zodat je die op kunt zetten. Probeer thuis even of de bril past, menigeen komt er op dat moment pas achter dat juist die zonnebril niet lekker in de helm zit.

Rijd je nou de andere kant op en heb jij zelf geen last van de laagstaande zon? Dan bevind je je echt in de gevarenzone. We kennen allemaal de verhalen van automobilisten die je als motorrijder over het hoofd zien. Als jij de zon in de rug hebt, hebben automobilisten de zon in de ogen. Daarmee is de kans nog veel groter dat ze je niet zien. Houd er dus rekening mee dat je bij laagstaande zon slecht zichtbaar bent.

Goed en helder vizier

Zorg er voor dat je vizier schoon en krasvrij is in de herfst. Krassen zijn overdag natuurlijk al irritant, maar bij een laagstaande zon of in het donker worden ze echt irritant. Doordat het licht door de krassen wordt omgebogen komen de stralen op een vreemde manier je vizier binnen. Hierdoor kun je even kort uit je concentratie worden gehaald en dat is tijdens een drukke spits niet handig. Voor de meeste helmen kun je voor een paar tientjes een nieuw vizier kopen, dat rijdt een stuk rustiger.

Een donker vizier is in de herfst niet handig. Tegen een laagstaande zon kan het wel helpen, maar de dagen zijn vaak korter dan we gewend waren van de zomer. En een donker vizier in het duister is ten zeerste af te raden. Je ziet dan echt een stuk minder.

Bladeren en andere rommel op de weg

Een ander bekend fenomeen in de herfst zijn de vallende bladeren. Een prachtig gezicht, maar veel van dat blad komt op de weg terecht. Als het dan ook nog eens regent verandert het blad in een spekgladde pulp. Let daarom extra op in de bochten, pas je rijgedrag aan en anticipeer op blad. Ook wanneer je door laagstaande zon even niks ziet.

Behalve blad kun je, zeker in landelijk gebied, ook modder en oogstresten verwachten. De mais en suikerbieten gaan vanaf september bijvoorbeeld uit de grond. Hoewel boeren vaak waarschuwingsborden langs de weg zetten is het goed om alert te blijven. Jaarlijks gebeuren er helaas nog teveel ongelukken door viezigheid op het wegdek.

Pas op de kou

Het wordt koeler en dat is even oppassen. Je banden worden minder snel warm en je kunt zelf ook aardig afkoelen. Zorg ervoor dat je warm gekleed bent en er ook op bent voorbereid dat het aan het eind van je rit plots flink kouder kan zijn. Neem een colletje en je winterhandschoenen mee. Als je koud wordt heb je meer kans op concentratieproblemen en daarmee ongevallen.

De kou kan er ook voor zorgen dat de wegen ’s ochtends of ’s nachts glad worden. Ook al is je oprit droog en stroef, blijf opletten in de bochten die in de schaduw liggen. Hier ligt gladheid echt op de loer.