Baco’s en vlaggenisten 2018


KNMV - 06 oktober, 2017

Eind 2015 kondigden we aan dat we in 2016 zouden beginnen met het opleiden van clubvrijwilligers tot gecertificeerde baancommissarissen. Onze doelstelling is om in 2018 tijdens alle en KNMV-, DMX- en clubwedstrijden gecertificeerde baancommissarissen in te zetten.

Veel verenigingen hebben dit goed opgepakt en alleen dit jaar zijn al ruim 800 mensen opgeleid en er staan nog diverse cursussen op de kalender. Toch zijn een aantal clubs nog niet zover dat zij voldoende opgeleide baancommissarissen hebben.

Veiligheid bereik je natuurlijk niet alleen door baancommissarissen op te leiden, ook sporters horen de vlaggencodes en regels goed te begrijpen.

Vanaf begin november kunnen alle motocrossers, zowel de competitie rijders als de basissportlicentiehouders, hun licentie voor 2018 aanvragen. Zij krijgen bij het aanvragen van hun licentie een instructiefilm over vlagcodes te zien. Na afloop van de video krijgen ze vragen over de betekenis van de vlaggen en de manier waarop zij hierop horen te handelen.

Motocrossers die op 1 januari ouder zijn dan 16 jaar beantwoorden daarnaast een aantal vragen over de functie van baancommissaris. Na het beantwoorden van deze vragen krijgt de rijder, een kenmerk op zijn/haar licentie waarmee zij als baco mogen worden ingezet tijdens clubtrainingen, -wedstrijden en DMX.

Let op! Baancommissarissen bij nationale, internationale en EK/WK-wedstrijden moeten de volledige baco-cursus van de KNMV gevolgd hebben.

Omdat er rijders zijn die iemand anders meenemen om te vlaggen, stellen wij deze verkorte opleiding ook open via de Digitale Leeromgeving (DLO). Dit is vooral belangrijk voor ouders en/of begeleiders van de rijders onder de 16 jaar. Deze rijders moeten iemand kunnen leveren die kan vlaggen.

Vanaf half oktober informeren wij onze sporters hier uitgebreid over. Wij gaan ervan uit dat wij hier voor veel verenigingen een probleem mee oplossen. Met ingang van 2018 mogen hierdoor zo’n 10.000 crossers vlaggen bij DMX- en clubwedstrijden en trainingen.

Voor clubs die de komende maanden nog baancommissarissen willen opleiden bestaat nog steeds de mogelijkheid om een cursus op maat aan te vragen of vrijwilligers aan te melden voor een cursus in de omgeving.

Stuur een e-mail met de voorkeursdatum en locatie naar g.nieuwenhuis@knmv.nl en wij zorgen voor een cursus bij jullie vereniging.