Pas op: overstekende zwijnen!


KNMV - 02 november, 2017

Ze zien er schattig uit, zijn niet al te groot en verschuilen zich meestal in het bos. Toch is het in de herfst goed opletten. In de maanden oktober, november en december vinden namelijk de meeste aanrijdingen met wilde zwijnen plaats. Zeker nu de wintertijd is ingegaan kun je aan het eind van de middag in de schemering worden verrast door een familie overstekende zwijnen.

 

Rijd je de komende maanden over de Veluwe of door Limburg? Dan heb je een vergrote kans om wilde zwijnen te spotten. Houd rekening met de volgende signalen:

  • De belangrijkste aanwijzing dat er zwijnen rondlopen zijn omgewoelde bermen. Zwijnen zijn op zoek naar eikels en in Nederland staan veel eiken langs de weg. Dat betekent dat onze bermen de belangrijkste wegrestaurants voor deze beesten zijn.
  • Zie je een zwijntje oversteken? Let dan goed op, er kunnen nog een paar volgen. Zwijnen steken in groepen, zogenaamde ‘rotten’, de weg over zoals je ook in bovenstaande filmpje kunt zien.
  • Zwijnen gaan in de ochtend en avondschemering op zoek naar voedsel. Ze worden aangetrokken door licht, dus als het bos te donker wordt trekken ze naar open plekken zoals wegen aan de rand van het bos.
  • Zie je een zwijn op de weg staan? Zet dan je grote licht uit en rem alvast af. Zwijnen worden snel verblind en blijven net als veel andere wilde dieren in de lichtbundel staren.
  • Pas in deze maanden je snelheid aan in de bossen, zodat je op tijd kunt reageren op zwijnen en andere wilde diersoorten.

Heb je nou de pech om een dier aan te rijden? Bel dan altijd de politie, ook als het dier er vandoor gaat. Wacht de komst van de politie of faunabeheerder af. Dit is ook belangrijk voor de afhandeling van je schade.