Stijging aantal verkeersdoden in 2016


KNMV - 18 mei, 2017

Het CBS heeft bekend gemaakt dat er in 2016 629 doden zijn gevallen in het verkeer. Daarmee is het aantal dodelijke slachtoffers voor het tweede jaar op rij gestegen en is een einde gekomen aan de dalende trend die in de jaren ’70 is ingezet.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is daarmee de doelstelling van maximaal 500 verkeersdoden in 2020 buiten bereik. Eerder bleek de doelstelling van maximaal 10.600 ernstig verkeersgewonden in 2020 al buiten bereik te liggen. 

SWOV directeur Peter van der Knaap:

“Een stijging als deze is uitermate zorgwekkend en onderstreept de oproep die we afgelopen maand met ruim 30 andere organisaties (waaronder de KNMV, red) deden: ‘Verkeersveiligheid moet een nationale prioriteit voor het volgende kabinet worden’. De mobiliteit in ons land groeit in alle scenario’s van de planbureaus. Een systematische aanpak van verkeersonveiligheid is daarom harder nodig dan ooit.”

Het aantal verkeersdoden onder motorrijden is afgelopen jaar licht gedaald, maar met 45 slachtoffers nog altijd te hoog.