Voorkom gehoorschade als gevolg van motorrijden


KNMV - 15 maart, 2017

Afgelopen maandag verscheen Arjan Everink namens de KNMV in een uitzending van RTL Nieuws over gehoorschade bij motorrijders. Het geruis van de rijwind zorgt bij veel motorrijders voor schade die te voorkomen is met oordoppen.

Tegenover RTL Nieuws geeft Steven van der Lugt bijvoorbeeld toe dat hij al twee jaar met permanente gehoorschade rondloopt:

“Ik hoor een piep, constant. Dat merk je vooral als het echt stil is. Bijvoorbeeld als je gaat slapen. Hoe meer je erover praat, hoe meer je het merkt.”

Arjan Everink, Hoofd Verkeer en Opleiding KNMV, geeft aan dat de overlast van windruis en gevaar op gehoorbeschadiging ook afhankelijk is van het type helm en motor. Het gevaar is dat je niet direct merkt dat je gehoorbeschadiging oploopt, dit merk je pas na verloop van tijd. Dit is anders dan bij popconcerten waar je gelijk ’s avonds een piep hoort.

Rijschoolhouders spelen ook een belangrijke rol in bewustwording van het gevaar. Zij kunnen voorlichting geven over het gebruik en belang van oordoppen.

Deze schade is onomkeerbaar maar makkelijk te voorkomen. Volgens oordoppenfabrikant Alpine is bij een snelheid van 100 km/u het volume van windruis onder de helm 94 decibel. Dat betekent volgens Alpine dat je maximaal een kwartier mag rijden zonder oordoppen, anders loop je risico een gehoorbeschadiging te krijgen. Bij een snelheid van 120 km/u zou dat zeven minuten zijn.

Door de oordoppen ben je altijd beschermd en door de filters erin hoor je het verkeer om je heen nog wel. KNMV-leden kunnen oordoppen van Alpine met 15% korting aanschaffen. Meer informatie over deze aanbieding vind je hier.

Alpine introduceerde onlangs een nieuwe MotoSafe oordoppenlijn. De oordoppen dempen alleen de windruis om de helm en voorkomen gehoorbeschadiging en vermoeidheid na het rijden.  De Alpine MotoSafe is beschikbaar in verschillende uitvoeringen, waarbij de demping is afgestemd op het gebruik. Op het circuit is bijvoorbeeld meer demping nodig dan tijdens het toeren. Bekijk de productinformatie van de nieuwe MotoSafe Tour, MotoSafe Race en MotoSafe Pro hier.

Vanwege de publiciteit rondom het gebruik van oordoppen kun je op onze Facebook-pagina twee setjes oordoppen winnen.