Bucketlist Bergen


KNMV - 25 juli, 2017

De kick van bergrijden is met weinig te vergelijken. Hier komt alles samen: de perfecte balans van jou en je machine, adembenemende vergezichten en nieuwe avonturen achter elke bocht. De Britse fotograaf Michael Blann legde een aantal iconische Europese beklimmingen vast en de mooiste vijf foto’s zijn te zien in Grip 26. Ter aanvulling presenteren we jullie hierbij onze bucketlist mét mooie rijbeelden.

1. Les Lacets de Montvernier, Frankrijk

Een prachtig pareltje, vrij anoniem verscholen tussen de machtige Alpencols in de regio. Deze smalle bochtige klim doet zijn naam eer aan: de Lacets (Frans voor schoenveters) telt 18 bochten, waarvan 17 binnen 2 kilometer. Voor je bucketlist!

 

2. Sint-Gotthardpas, Zwitserland

Een monument van een beklimming. De weg tussen Andermatt en Airolo was eeuwenlang de hoofdverkeersader tussen Noord-Europa en Italië. Sinds de opening van de Gotthardtunnel (in 1882) is de pas nu vooral een bedevaartsoord voor stuurliefhebbers. Aan de zuidkant pak je uiteraard de oude route: de met keitjes bestrate ‘Tremola’. Een verrukkelijke, uitbundig kronkelende sliert spaghetti met 24 lussen en superstrakke haarspeldbochten. Goed voor fantastisch stuurwerk. In alle opzichten adembenemend!

 

3. Passo San Boldo, Italië

De San Boldo Pas dateert in zijn huidige vorm uit de Eerste We-reldoorlog, aangelegd voor de bevoorrading van de Oostenrijks-Hongaarse troepen aan het front in Italië. Krijgsgevangenen en geronselde bejaarden, vrouwen en kinderen bouwden in 100 dagen een Escher-achtig labyrint van bruggen, bochten en tunnels.

 

4. Passo Stelvio, Italië

Een klim die geen verdere introductie behoeft. Geroemd en bejubeld door liefhebbers van het betere bochtenwerk en door de petrolheads van Top Gear uitgeroepen tot ’s werelds heerlijkste weg om te rijden. Kies een rustig moment, liefst een doordeweekse dag, want anders sta je in de ?le aan de voet. En dan genieten. Bocht. Na bocht. Na bocht…

 

5. Col De La Bonette, Frankrijk

De Col de la Bonette is de tweede hoogste pas van Europa. De klim vanaf Jausiers voert je door een ruige omgeving met ongerepte natuur, waar dieren als wolven en lynxen nog altijd in het wild leven. Kers op de taart is het 2 kilometer lange weggetje rond de top, de Cime de la Bonette.